Smakosze.pl
Placki jogurtowe z truskawkami, czyli życie smakuje pięknie

https://pixabay.com/

Placki jogurtowe z truskawkami

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Paweł Kulenty

Udostępnij:

Jogurt zawarty w tych pysznych, puszystych naleśnikach jogurtowych o smaku truskawkowym dodaje im prawdziwego zastrzyku białka. Placki jogurtowe z truskawkami są idealne na przekąskę lub śniadanie dla całej rodziny. Truskawki w sezonie aż się proszą o to,

Tym bardziej, że Polacy nie gęsi i do światowej gospodarki swoje dorzucają. Polska plasuje się w pierwszej dziesiątce największych producentów truskawek. Co więcej - i tu nie powinno być zdziwienia - truskawka jest jednym z najbardziej ulubionych owoców Polaków. W ostatnich badaniach Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw poziomka ananasowa (czyli truskawka) zajęła pierwsze miejsce (a pomidor wygrał w kategorii warzyw).

Niektórym truskawka szczególnie przypadła do gustu. Katy Perry wytatuowała sobie uśmiechniętą truskawkę po wewnętrznej stronie lewej kostki. Amerykańska artystka tatuaż zrobiła w lipcu 2009 roku, aby upamiętnić jej album „One Of The Boys”. - Moja nowa mała przyjaciółka… Jak będzie miała na imię?” - napisała Perry podczas pobytu w Tokio. Piosenkarka używała dmuchanych truskawek jako rekwizytów na scenie w czasie światowej trasy koncertowej „Hello Katy”. Motywy owocowe pojawiły się również w jej kostiumach i akcesoriach. - Minione półtora roku było szalone. Cieszę się, że to przeżyłam. Czuję, że ta płyta naprawdę przerosła moje oczekiwania. To było niesamowite. Odniosłam tyle sukcesów z tą płytą, wykraczając poza to, co planowałem. Nigdy nie jesteś naprawdę gotowy na tego typu rzeczy, a zrobienie tatuażu było jak wspomnienie "pierwszego razu" - podsumowała swoje przeżycia Katy Perry. Czyż ta historia nie jest słodka jak truskawka?! Aż ślinka cienkie, więc czas na placki jogurtowe z truskawkami.

Placki jogurtowe z truskawkami

Składniki: 120 g - 3/4 szklanki mąki zwykłej lub uniwersalnej, 120 g - 3/4 szklanki mąki razowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 250 g - 1 szklanka zwykłego jogurtu greckiego, jajko, 200 ml - 3/4 szklanki wody, 2 łyżki miodu, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 150 g - szklanka posiekanych truskawek, olej lub masło do smażenia.

Capoeira z wermutem: 60 dag truskawek, 1/4 szklanki syropu klonowego, szklanka wermutu, 2 szklanki wody sodowej, lody.

Wykonanie

Przesiewamy mąkę i dodajemy ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą do dużej miski. Mieszamy całość. Dodajemy jogurt i jajko i znów mieszamy. Dodajemy połowę wody i sprawdzamy konsystencję. Jeśli nadal jest zbyt „ciężka”, dodajemy trochę więcej wody.

Dodajemy miód i wanilię, a na koniec posiekane truskawki. Na patelni rozpuszczamy trochę masła lub smarujemy olejem, podgrzewamy i chochlą wlewamy porcje na 3-4 placki. Smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. Powtarzamy z pozostałym ciastem. Podajemy od razu z dodatkami - bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem, truskawkami, syropem lub lekko słodką gęstą śmietaną.

Przygotowujemy capoeirę. Myjemy truskawki, usuwamy szypułki. Miksujemy owoce i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się nasion. Mieszamy z syropem, dodajemy wermut i wodę sodową. Schładzamy. Podajemy w wysokich szklankach highball z lodami i łyżeczkami.

Placki jogurtowe z truskawkami - kukurydziane z dżemem

Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej Masa Harina, 1/2 szklanki mąki uniwersalnej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 szklanka mleka 2%, syrop klonowy, masło migdałowe, creme fraiche lub jogurt waniliowy do podania.

Dżem z truskawek: 2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek, 2 łyżki soku z limonki, skórka z limonki, 6 łyżek syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 3 łyżki nasion chia.

Wykonanie

Robimy placki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W średniej misce mieszamy mąkę kukurydzianą Masa Harina, mąkę, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce mieszamy jajka, olej, miód lub syrop klonowy, jogurt grecki i mleko. Wlewamy suche składniki do mokrych, a następnie mieszamy, aby delikatnie połączyć aż ciasto się zejdzie i będzie gęste oraz lekko grudkowate.

Podgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu, a następnie smarujemy masłem lub olejem. Nabieramy chochelką ciasto i nakładamy po 3-4 placki. Smażymy 2-3 minuty aż zaczną się pojawiać pęcherzyki, a spody będą złotobrązowe. Odwracamy placki, a następnie smażymy minutę aż nabiorą złotego koloru.

Usmażone placki układamy w piekarniku na blasze do pieczenia, aby były ciepłe. Powtarzamy czynność z pozostałymi plackami, dostosowując temperaturę w razie potrzeby.

Robimy dżem z truskawek. Umieszczamy truskawki (zostawiamy trochę całych do dekoracji), sok z limonki i 2 łyżki wody na średniej wielkości patelni. Podgrzewamy i „dusimy” całość na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W połowie czasu smażenia widelcem miażdżymy truskawki na grubą, ale jednolitą masę. Dodajemy syrop klonowy, wanilię, nasiona chia i skórkę z limonki. Mieszamy całość do połączenia, około 30 sekund. Wyłączamy ogień i pozostawiamy dżem na patelni na 5-7 minut aż nasiona chia napęcznieją.

Podajemy na ciepło z dżemem truskawkowym, syropem klonowym, masłem migdałowym, creme fraiche lub jogurtem. Te placki są tak dobre, że truskawka na nodze Katy Perry płacze, bo nie może ich spróbować...

Paweł KulentyAutor

Redaktor Paweł Kulenty

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >