Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane znów wychodzą miękkie i opijają się tłuszczem? Usuń z przepisu 1 składnik
Materiał YouTube z kanału Becia gotuje

Placki ziemniaczane znów wychodzą miękkie i opijają się tłuszczem? Usuń z przepisu 1 składnik

5 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przygotowanie placków ziemniaczanych nie jest niczym skomplikowanym. Usmażenie ich tak, by były smakowite i chrupiące może niektórym nastręczać trudności. Jeśli Twoje placki są nasiąknięte tłuszczem i rozmiękłe, znamy na to idealny sposób. Wystarczy, że z przepisu wyeliminujesz mąkę.

Takie placki ziemniaczane zachwycą swoim smakiem każdego

Placki ziemniaczane są klasycznym daniem polskiej kuchni. Na ich wykonanie powstało mnóstwo przepisów. My proponujemy placki bez mąki, za to z dodatkiem kwaśnej śmietany. Wychodzą naprawdę puszyste i delikatne.

Tak przygotowane placki ziemniaczane smakować będą z rozmaitymi dodatkami. Sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Dzięki temu za każdym razem możesz podać je z innym pysznym dodatkiem. Taka potrawa nigdy się nie znudzi.

Placki z tego przepisu smaży się na niewielkiej ilości oleju. Tłuszczu nie należy dolewać, kiedy potrawa jest wciąż na patelni. Ziemniaki momentalnie wchłoną tłuszcz, który nie ma odpowiednio wysokiej temperatury. Nasiąknięta olejem potrawa nie ma prawa wyjść smaczna.

Podczas smażenia cebuli zawsze dodaję szczyptę cukru. To mój największy sekret

Przepis na idealne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • szczypta majeranku suszonego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Jak usmażyć chrupiące i lekkie placki ziemniaczane?

Przygotuj ziemniaki do placków ziemniaczanych . Obierz je i zetrzyj na drobnych oczkach tarki . Tak samo postąp z cebulą i czosnkiem . Warzywa wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby puściły nadmiar wody i oddały skrobię .

Do miski z ziemniakami wbij jajka i dodaj przyprawy . Dołóż też śmietanę, a całość starannie wymieszaj. Na patelni mocno rozgrzej olej rzepakowy .

Porcje ciasta na placki ziemniaczane nakładaj na patelnię . Smaż z każdej strony przez kilka minut, aż nabiorą złocistego koloru . Przed podaniem odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego . Placki serwuj z ulubionymi dodatkami . Te placki z sezonowego warzywa to po prostu niebo w gębie . Strzelczyk zna najlepszy patent na placki z młodych ziemniaków .

usmażony placek ziemniaczany.png
Canva / doram
Dietetyk kliniczny porównał pizzę amerykańską i włoską. Różnica aż 500 kcal
Strzelczyk przyrządza młode ziemniaki z patelni. Stawia na uwielbiany dodatek
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy