Placki ziemniaczano - marchewkowe
pixabay.com

Placki ziemniaczano - marchewkowe

Placki ziemniaczano-marchewkowe to ciekawa alternatywa dla klasycznych placków. Podane z jogurtem i szczypiorkiem są po prostu pyszne!

Placki ziemniaczano - marchewkowe

Placki ziemniaczano - marchewkowe to ciekawa alternatywa dla klasycznych placków. Podane z jogurtem i szczypiorkiem są po prostu pyszne!

Przepis na placki ziemniaczano - marchewkowe na 8-10 sztuk

Aby przygotować placki, potrzebujesz:

  • 3 ziemniaki,
  • 3 duże marchewki,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia,
  • szczypiorek,
  • jogurt grecki.


Ziemniaki, marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.Dodaj jajka, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj.Na końcu dodaj mąkę i ponownie wymieszaj łyżką wszystkie składniki.Na patelni rozgrzej olej. Ciasto wykładaj po dużej łyżce i smaż z jednej i drugiej strony do uzyskania złocistego koloru.

Usmażone placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.Podawaj z jogurtem greckim i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!


Ze względu na smażenie na głębokim oleju, placki ziemniaczano-marchewkowe są dość ciężkim daniem. Możesz jednak znacznie zmniejszyć ich kaloryczność, piekąc je w piekarniku. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, formując placki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Piecz w temperaturze 160 stopni.

Następny artykuł