Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczano - marchewkowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 22:46

Placki ziemniaczano - marchewkowe

Placki ziemniaczano - marchewkowe
pixabay.com

Placki ziemniaczano - marchewkowe

Placki ziemniaczano - marchewkowe to ciekawa alternatywa dla klasycznych placków. Podane z jogurtem i szczypiorkiem są po prostu pyszne!

Przepis na placki ziemniaczano - marchewkowe na 8-10 sztuk

Aby przygotować placki, potrzebujesz:

  • 3 ziemniaki,

  • 3 duże marchewki,

  • cebula,

  • 2 jajka,

  • łyżka mąki pszennej,

  • sól, pieprz,

  • olej roślinny do smażenia,

  • szczypiorek,

  • jogurt grecki.

Ziemniaki, marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.Dodaj jajka, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj.Na końcu dodaj mąkę i ponownie wymieszaj łyżką wszystkie składniki.Na patelni rozgrzej olej. Ciasto wykładaj po dużej łyżce i smaż z jednej i drugiej strony do uzyskania złocistego koloru.

Usmażone placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.Podawaj z jogurtem greckim i posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!

Ze względu na smażenie na głębokim oleju, placki ziemniaczano-marchewkowe są dość ciężkim daniem. Możesz jednak znacznie zmniejszyć ich kaloryczność, piekąc je w piekarniku. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, formując placki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Piecz w temperaturze 160 stopni.

Tagi: