Smakosze.pl Przepisy Podałam do zupy, a goście oszaleli z zachwytu. Przepis na te paszteciki dostałam od znajomej kucharki
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody

Podałam do zupy, a goście oszaleli z zachwytu. Przepis na te paszteciki dostałam od znajomej kucharki

16 października 2023

Paszteciki są znakomitym dodatkiem do niejednej zupy. Ostatnio podałam moim najbliższym własnoręcznie przygotowany rarytas z pysznym farszem. Przepis dostałam od koleżanki, która pracuje w restauracji. Zachwytom nie było końca.

Dodatki do zup są różne

W moim domu rzadko pojawiają się klasyczne zupy. O wiele częściej więc zamiast ziemniaków, ryżu czy makaronu w zupie pojawiają się ugotowane strączki lub inne białkowe dodatki, a wraz z nimi kromka pieczywa.

Jednak, gdy zaprosiłam gości, postanowiłam przyrządzić barszcz z pasztecikami. Oczywiście taki dodatek nie do każdej potrawy będzie pasował, ale tym razem był strzałem w dziesiątkę. Wykonanie dzięki recepturze od znajomej kucharki nie sprawiło mi trudu.

Paszteciki do zupy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody
Mielę i dodaję do wody i drożdży. Borowiki rosną nawet na moim parapecie

Pyszne paszteciki z pieczarkami

Dodatek z ciasta francuskiego z aromatycznym farszem jest banalny w przygotowaniu. Wystarczy połączyć grzyby z dodatkami, zamknąć je w prostokątach z ciasta francuskiego i upiec. Smakują nieziemsko.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g białej części pora
  • 300 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki wedle uznania
  • ziarna sezamu lub czarnuszki (opcjonalnie)

Proste produkty w mig przemienicie w smakowity kąsek, który można podać nie tylko do zupy. W dalszej części artykułu wyjaśniam jak zrobić ten rarytas. Moi goście go pokochali i pytali o przepis.

Jak przygotować paszteciki do zupy? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od pokrojenia pora w drobną kostkę i podsmażenia go na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaję rozdrobnione pieczarki i duszę całość, aż znacznie się zredukuje. Na koniec jeszcze dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili zestawiam patelnię z ognia.

Przestudzony farsz doprawiam solą oraz pieprzem i wrzucam do niego posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce ser żółty. Ciasto francuskie tnę na 16 porcji. W każdym kawałku umieszczam część nadzienia i dokładnie zlepiam.

Przenoszę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem. Posypuje sezamem lub czarnuszką i przenoszę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po 20 minutach będą gotowe.

Jak podać paszteciki z pieczarkami i serem?

Chrupiące pierożki, jak już wspomniałam, fantastycznie pasują do barszczu czerwonego . Możecie też z powodzeniem zjeść je solo np. z kwaśną śmietaną czy okrasą z cebulki. Bez dodatków natomiast będą świetną przekąską do filmu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne zupy. Oprócz barszczu z pasztecikami warto przetestować danie z pora oraz wyśmienity krem z czerwonej kapusty i jabłka .

Paszteciki idealnie pasują do barszczu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody
Strzelczyk podaje kluski śląskie z zapomnianym mięsem. Polacy go omijają i wiele tracą
Jesienią rodzina prosi mnie tylko o takie racuchy. Sekretem ich smaku jest to warzywo
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy