Smakosze.pl Przepisy Pokrój drobno truskawki i zalej je mlekiem skondensowanym. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Fot. YouTube/schöne desserts

Pokrój drobno truskawki i zalej je mlekiem skondensowanym. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

13 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W sklepach pojawiły się pierwsze truskawki, więc nie czekaj i przygotuj z nich wyborny deser. Sposób jest banalnie prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc bez problemu możesz przygotować go nawet dzisiaj. Wszyscy zachwycą się jego smakiem i poproszą o przepis. Sprawdzi się doskonale na wiosenne i letnie dni.

Doskonały sposób na truskawki

Niedawno w sklepach pojawiły się pierwsze truskawki , a to dobry pretekst, aby dowiedzieć się, co można z nich przygotować. Naszą propozycją jest wyborny i bardzo lekki deser . Sprawdzi się doskonale na coraz cieplejsze dni, a przy okazji podbije podniebienia całej twojej rodziny.

Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej, tylko poznaj przepis , dowiedz się jakie składniki będą ci potrzebne i zaskocz rodzinę słodką niespodzianką. Deser na pewno zostaje z wami na długo, bo jest po prostu doskonały. Zatem do dzieła.

deser truskawki.jpg
Fot. YouTube/schöne desserts
Strzelczyk posiekał młodą kapustę i wymieszał z mięsem mielonym. Ten obiad to prawdziwy hit

Truskawki to podstawa

Najważniejszym składnikiem deseru są oczywiście truskawki. Jednak one same, choć pyszne, nie wystarczą. Będziesz potrzebować także innych produktów. Wszystkie znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomiń żadnego składnika, bo to właśnie dzięki każdemu z nich stworzysz ten doskonały deser. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, a z dalszej części poznasz przepis na deser. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału schöne desserts , który znajduje się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 150 g + 100 g truskawek
  • 150 ml skondensowanego mleka
  • 200 ml śmietany 36%
  • 10 g żelatyny
  • 40 ml wody
  • 30 g cukru
  • 2 g proszku agar

Przepis na deser

Truskawki oczyść ze szypułek, a następnie dokładnie je umyj. 150 gramów tego owoce pokrój w cienkie plastry i przełóż do miski. Owoce zalej skondensowanym mlekiem i zblenduj je na jednolitą i gładką pulpę. Dodaj śmietanę i połącz składniki, poprzez ponowne zblendowanie.

Żelatynę rozpuść w wodzie i wlej ją do masy z truskawek. Wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, masę przelej do niskiego okrągłego naczynia. Równomiernie ją rozprowadź, a następnie umieść w lodówce, aby stężała.

Pozostałe, pokrojone na kawałki truskawki upraż razem z cukrem na patelni. Dodaj do nich proszek agar, rozpuść go, a następnie powstałym dżemem zalej przygotowaną wcześniej i stężałą masę z truskawek. Całość umieść w lodówce na 3 godziny i gotowe. Krój na kawałki i częstuj domowników. Sprawdź, co dodać do klusek leniwych oraz z obacz, z jakich kwiatów warto zrobić w maju syrop .

deser trus.jpg
Fot. YouTube/schöne desserts
Z tym chlebem nie musisz się martwić o cukier. Jest pyszny i zrobisz go w chwilę
Weź cukinię i zrób wgłębienia widelcem. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy