Pokrój ziemniaki, marchew, kiełbasę i wrzuć do garnka. Nie ma szybszego i prostszego patentu na obiad
Szukasz inspiracji na szybki i tani obiad? Przygotuj smakowity chłopski kociołek. Jego wykonanie jest banalne, a porcja nasyci każdego głodomora. Taki obiad z powodzeniem przyrządzisz na kilka dni.
Chłopski kociołek czyli szybki i tani obiad
Z przygotowaniem chłopskiego kociołka poradzi sobie każdy. Wystarczy, że umiesz pokroić poszczególne składniki. Szybki i tani obiad to danie jednogarnkowe, więc nie wiąże się z generowaniem bałaganu w kuchni. Czy może być coś lepszego?
Chłopski kociołek zawiera w sobie uwielbiane przez nas składniki. Mowa oczywiście o sycących ziemniakach i dobrze doprawionej kiełbasie. Nie braknie w nim także dodatków w postaci warzyw. To danie to prawdziwy hit.
Przepis na chłopski kociołek czyli szybki i tani obiad
Składniki:
- 5-6 surowych ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała zielona papryka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- ok. 400 g ulubionej kiełbasy
- ok. 200 g boczku wędzonego
- przyprawy po 1 łyżeczce: majeranek, słodka i ostra papryka, pieprz, sól
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Jak zrobić szybki i tani obiad? Chłopski kociołek krok po kroku
Przygotuj poszczególne składniki na chłopski kociołek . Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Paprykę, boczek i kiełbasę rozdrobnij na mniejsze kawałki . Cebulę i czosnek posiekaj.
Rozgrzej duży garnek i wrzuć do niego boczek . Kiedy tłuszcz się częściowo wytopi, dołóż do niego cebulę. Podsmażaj chwilę, dołóż posiekany czosnek . Całość trzymaj na ogniu, aż warzywa zarumienią się i puszczą aromat .
Po upływie tego czasu do chłopskiego kociołka dorzuć kiełbasę . Składniki podsmażaj przez kolejne kilka minut. Następnie zalej je 1 i ½ szklanki wody i dodaj pokrojone ziemniaki, marchew oraz paprykę .
Składniki na szybki i tani obiad dopraw do smaku . Wszystko razem wymieszaj. Garnek przykryj i duś całość na małym ogniu przez ok. 25 minut . Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do nich koncentrat pomidorowy .
Chłopski kociołek zamieszaj i doprowadź ponownie do zagotowania . W razie potrzeby dopraw go dodatkowo solą i pieprzem . Danie gotowe jest do jedzenia od razu po zdjęciu z kuchenki. Doskonale będzie też smakować odgrzane na następny dzień . Strzelczyk pokazał najlepszy tani obiad z dodatkiem ryżu . Tę bezmięsną potrawę przygotujesz za przysłowiowe grosze .