Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie wyrzucaj łupin cebuli, zrobisz z nich wyjątkową przyprawę
canva/~UserGI15632523; IG/threebigbites

Przenigdy nie wyrzucaj łupin cebuli, zrobisz z nich wyjątkową przyprawę

1 stycznia 2023

Łupiny cebuli nie muszą trafiać do kosza. Zewnętrzną część warzywa w prosty sposób przekształcić w aromatyczną przyprawę i jeszcze nie raz wykorzystać w kuchni. Patent jest bardzo prosty, a efekty oszałamiające. Spróbujecie?

Jeśli do tej pory wyrzucaliście łupiny z cebuli, czas najwyższy skończyć z marnowaniem resztek. Z tego niepozornego składnika można bowiem przygotować świetną przyprawę, która podniesie walory smakowe niejednego dania.

Do czego wykorzystać przyprawę z łupin cebuli?

Popiół cebulowy będzie doskonały do dań, którym chcemy nadać dymny posmak. Sprawdzi się zatem w przyrządzaniu mięs czy rosołu, do którego i tak bardzo często dodajemy opaloną w płomieniu cebulę.

Nuta goryczy, która charakteryzuje zwęglone łupiny, zdaniem niektórych szefów kuchni świetnie pasuje też do deserów. Choć propozycja jest opcją dla odważnych, polecamy spróbować przysmaku i zdecydować. Wykonanie jest bardzo proste i może odbyć się przy okazji pieczenia wytrawnych dań.

Przepis na przyprawę z łupin cebuli

Zrobienie niezwykle aromatycznego dodatku jest banalne. Wystarczy ułożyć zebraną świeżą porcję łupin cebuli na płaskiej blasze i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Resztę załatwi czas. Resztki pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 30 - 40 minut.

Popiół cebulowy studzimy i mielimy go na drobny proszek w młynku do kawy. Przesypujemy do szczelnego słoiczka. Przechowywana w ten sposób przyprawa nie straci aromatu i nie nabierze wilgoci.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat przypraw. W tym artykule zebraliśmy przepisy na kilka najpopularniejszych mieszanek , stosowanych w kulinariach. Ten natomiast zawiera wskazówki na ten właściwego dodawania przypraw do potraw .

Łupiny cebuli nie muszą trafiać do kosza
canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy