Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Pracownik piekarni dał mi wskazówki, jak mrozić chleb. Mnóstwo osób łamie te zasady
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.10.2023 19:06

Pracownik piekarni dał mi wskazówki, jak mrozić chleb. Mnóstwo osób łamie te zasady

chleb
Canva/smileitsmccheeze

Wiele osób codziennie sięga po chleb i go mrozi. To dobry sposób na niemarnowanie żywności, oszczędność czasu i pieniędzy. Jak prawidłowo mrozić pieczywo? Wskazówek udzielił mi pracownik piekarni, który o chlebie wie niemal wszystko. Te 4 zasady są kluczowe i warto je wykorzystać w swojej kuchni. 

Chleb codziennym dodatkiem do posiłków

Czy jadacie codziennie chleb? Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez pieczywa z rozmaitymi smacznymi dodatkami. Jeśli kupujemy zbyt dużo chleba, to zamiast go wyrzucać i marnotrawić jedzenie, lepiej jest pieczywo zamrozić. Też mroziłam chleb, jednak po rozmrożeniu coś mi w nim nie odpowiadało.

Smak był nie ten i takie pieczywo mi nie smakowało. Jednak pracownik piekarni poradził mi, w jaki sposób mrozić chleb, by był smaczny. W mrożeniu chleba bardzo istotne są 4 zasady. To ich przestrzeganie jest kluczowe w mrożeniu chleba. 

chleb
Canva/Merrimon
Kiedy do McDonalds powróci Burger Drwala i ile będzie kosztował? Zeszłoroczna cena zaskoczyła wszystkich

Jak mrozić chleb?

Ważne jest, by do woreczka, w którym trzymamy chleb, nie dostało się powietrze. Powinniśmy wyjąć chleb z oryginalnego opakowania, jeśli w taki został kupiony. Najlepiej, jeśli chleb pokroimy na kromki i zapakujemy w oddzielne woreczki, które trafią do zamrażalnika. Jednak, gdy chleb chcemy zamrozić w całości, to powinniśmy go zapakować w dwa worki. 

Takie worki musimy porządnie zawiązać. Warto też chleb od razu zamrozić po kupieniu, bo inaczej chleb się przemrozi. Będą w nim suche miejsca i nie będzie on smaczny. Chleb w zamrażarce może spędzić najwyżej kilka miesięcy.

Jak odmrażać chleb?

Chleb wyjmujemy z zamrażarki i czekamy, aż sam się rozmrozi. Dopiero potem możemy pieczywo wstawić do piekarnika i nagrzewać w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Bardzo ważne jest, by rozmrażać chleb w opakowaniu. Innym sposobem na rozmrożenie chleba jest umieszczenie go w piekarniku. 

Powinien być on nagrzany do 175 stopni. Chleb trzymamy w piekarniku 40 minut. Pieczywo musi być oczywiście bez opakowania. Pamiętajmy, że chleb, który odmrozimy, nie możemy ponownie zamrozić. Ta zasada dotyczy wszystkim produktów mrożonych. Pisaliśmy o obiedzie zrobionym z chleba i dodatków. Radziliśmy też, by wlać jajka do przekrojonego chleba i zrobić przysmak.

chleb
Canva/dianezh

Źródło: mamadu.pl