Smakosze.pl

Canva/smileitsmccheeze

Pracownik piekarni dał mi wskazówki, jak mrozić chleb. Mnóstwo osób łamie te zasady

24 Października 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wiele osób codziennie sięga po chleb i go mrozi. To dobry sposób na niemarnowanie żywności, oszczędność czasu i pieniędzy. Jak prawidłowo mrozić pieczywo? Wskazówek udzielił mi pracownik piekarni, który o chlebie wie niemal wszystko. Te 4 zasady są kluczowe i warto je wykorzystać w swojej kuchni. 

Chleb codziennym dodatkiem do posiłków

Czy jadacie codziennie chleb? Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez pieczywa z rozmaitymi smacznymi dodatkami. Jeśli kupujemy zbyt dużo chleba, to zamiast go wyrzucać i marnotrawić jedzenie, lepiej jest pieczywo zamrozić. Też mroziłam chleb, jednak po rozmrożeniu coś mi w nim nie odpowiadało.

Smak był nie ten i takie pieczywo mi nie smakowało. Jednak pracownik piekarni poradził mi, w jaki sposób mrozić chleb, by był smaczny. W mrożeniu chleba bardzo istotne są 4 zasady. To ich przestrzeganie jest kluczowe w mrożeniu chleba. 

chleb
Canva/Merrimon
McDonald's

Kiedy do McDonalds powróci Burger Drwala i ile będzie kosztował? Zeszłoroczna cena zaskoczyła wszystkich

CZYTAJ DALEJ

Jak mrozić chleb?

Ważne jest, by do woreczka, w którym trzymamy chleb, nie dostało się powietrze. Powinniśmy wyjąć chleb z oryginalnego opakowania, jeśli w taki został kupiony. Najlepiej, jeśli chleb pokroimy na kromki i zapakujemy w oddzielne woreczki, które trafią do zamrażalnika. Jednak, gdy chleb chcemy zamrozić w całości, to powinniśmy go zapakować w dwa worki. 

Takie worki musimy porządnie zawiązać. Warto też chleb od razu zamrozić po kupieniu, bo inaczej chleb się przemrozi. Będą w nim suche miejsca i nie będzie on smaczny. Chleb w zamrażarce może spędzić najwyżej kilka miesięcy.

Jak odmrażać chleb?

Chleb wyjmujemy z zamrażarki i czekamy, aż sam się rozmrozi. Dopiero potem możemy pieczywo wstawić do piekarnika i nagrzewać w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Bardzo ważne jest, by rozmrażać chleb w opakowaniu. Innym sposobem na rozmrożenie chleba jest umieszczenie go w piekarniku. 

Powinien być on nagrzany do 175 stopni. Chleb trzymamy w piekarniku 40 minut. Pieczywo musi być oczywiście bez opakowania. Pamiętajmy, że chleb, który odmrozimy, nie możemy ponownie zamrozić. Ta zasada dotyczy wszystkim produktów mrożonych. Pisaliśmy o obiedzie zrobionym z chleba i dodatków. Radziliśmy też, by wlać jajka do przekrojonego chleba i zrobić przysmak.

chleb
Canva/dianezh

Źródło: mamadu.pl

frytki

Pokrojone ziemniaki wrzucam do słoika i wlewam coca colę. To danie zachwyciło moich bliskich

CZYTAJ DALEJ
ciasto zemsta teściowej

O takiej „zemście teściowej" marzy absolutnie każdy. Za złowieszczą nazwą kryje się niebiański smak

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >