Prosciutto e Melone – wykwintne połączenie melona z szynką parmeńską
Prosciutto e Melone – wykwintne połączenie melona z szynką parmeńską
Szynka parmeńska – włoska klasyka smaku
Prosciutto di Parma, czyli klasyczna szynka parmeńska to rodzaj surowej, podsuszonej włoskiej szynki przyrządzana z udźców wieprzowych o dużej wadze w tradycyjny sposób w okolicach Parmy we Włoszech. W porównaniu z innymi szynkami tego typu ma znacznie niższą zawartość soli, co sprawia, że jest delikatniejsza w smaku(ma lekko słodkawy posmak).
Wyjątkowość szynki parmeńskiej zapewnia otoczenie mięsa tłuszczem wieprzowym i jednoczesny proces powolnego suszenia, który trwa minimum12 miesięcy, ze stopniowym dodawaniem niewielkich ilości soli w tym czasie. Pojedynczy plasterek powinien mieć grubość kartki papieru i być elastyczny.
Potrawy z szynką parmeńską
Prosciutto używana jest w połączeniu z różnymi pokarmami. Klasycznie podaje się ją z białym wytrawnym winem lub prosecco. Jej charakterystyczny smak można wykorzystać w różnych daniach:
Łączenie z owocami – w sałatkach owocowych z połączeniem melonów, gruszek, winogron lub fig
W koreczkach, tartaletkach czy w postaci zimnej płyty
Klasyczne włoskie tortellini – jako główny składnik nadzienia
W wykwintnych sałatkach – dobrze komponuje się z orzechowym posmakiem sałaty rukola i prażonym słonecznikiem
Kanapki, omlety, pizza i zapiekanki – w towarzystwie serów, np. mozzarella
undefined
Jedno z najstarszych połączeń to szynka parmeńska i melon. Ta kompozycja i jej historia sięga już czasów starożytnych. Letnia włoska przystawka to wielki klasyk kuchni włoskiej podawany przez wieki w wielu odmianach.
Przepis na koreczki z szynki parmeńskiej i melona - Prosciutto e Melone
Doskonała, wykwintna propozycja na przyjęcia okolicznościowe, imprezy towarzyskie czy spotkania biznesowe czy kolację we dwoje. Proste w przygotowaniu koreczki z melona i szynki prosciutto w towarzystwie świeżej bazylii.
Składniki:
1 dojrzały melon
20 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
Opakowanie sałaty rukoli
250 g mini kuleczek mozzarelli (1 opakowanie)
Opcjonalnie pokruszone orzechy włoskie lub uprażony słonecznik
Zagęszczony oliwą ocet balsamiczny (stosunek 6:3)
Sól morska, pieprz i zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Melon obrać i pokroić w kostkę
Suszoną szynkę pokroić w paski
Kawałki melona nadziać na patyczki razem z kulką mozzarelli, bazylią oraz zawinąć wszystko w pasek z szynki prosciutto. Posypać ziołami prowansalskimi
Ułożyć na półmisku z sałatą rukola, którą należy przed podaniem skropić zagęszczonym octem balsamicznym. Całość można posypać słonecznikiem lub orzechami.
Wskazówka:
Aby uzyskać jeszcze bardziej oryginalny smak, można użyć zimnego melona i ciepłej szynki parmeńskiej, którą można delikatnie przypiec i zawinąć w nią kulki z melona, przebijając wykałaczkami.