Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosciutto e Melone – wykwintne połączenie melona z szynką parmeńską
Strzemp Katarzyna
Strzemp Katarzyna 25.03.2022 22:45

Prosciutto e Melone – wykwintne połączenie melona z szynką parmeńską

Prosciutto e Melone – wykwintne połączenie melona z szynką parmeńską
pixabay.com

Prosciutto e Melone – wykwintne połączenie melona z szynką parmeńską

Szynka parmeńska – włoska klasyka smaku

Prosciutto di Parma, czyli klasyczna szynka parmeńska to rodzaj surowej, podsuszonej włoskiej szynki przyrządzana z udźców wieprzowych o dużej wadze w tradycyjny sposób w okolicach Parmy we Włoszech. W porównaniu z innymi szynkami tego typu  ma znacznie niższą zawartość soli, co sprawia, że jest delikatniejsza w smaku(ma lekko słodkawy posmak).

Wyjątkowość szynki parmeńskiej zapewnia otoczenie mięsa tłuszczem wieprzowym i jednoczesny proces powolnego suszenia, który trwa minimum12 miesięcy, ze stopniowym dodawaniem niewielkich ilości soli w tym czasie. Pojedynczy plasterek powinien mieć grubość kartki papieru i być elastyczny.

Potrawy z szynką parmeńską    

Prosciutto używana jest w połączeniu z różnymi pokarmami. Klasycznie podaje się ją z białym wytrawnym winem lub prosecco. Jej charakterystyczny smak można wykorzystać w różnych daniach:

  • Łączenie z owocami – w sałatkach owocowych z połączeniem melonów, gruszek, winogron lub fig

  • W koreczkach, tartaletkach czy w postaci zimnej płyty

  • Klasyczne włoskie tortellini – jako główny składnik nadzienia

  • W wykwintnych sałatkach – dobrze komponuje się z orzechowym posmakiem sałaty rukola i prażonym słonecznikiem

  • Kanapki, omlety, pizza i zapiekanki – w towarzystwie serów, np. mozzarella

undefined

Jedno z najstarszych połączeń to szynka parmeńska i melon. Ta kompozycja i jej historia sięga już czasów starożytnych. Letnia włoska przystawka to wielki klasyk kuchni włoskiej podawany przez wieki w wielu odmianach.

Przepis na koreczki z szynki parmeńskiej i melona - Prosciutto e Melone

Doskonała, wykwintna propozycja na przyjęcia okolicznościowe, imprezy towarzyskie czy spotkania biznesowe czy kolację we dwoje. Proste w przygotowaniu koreczki z melona i szynki prosciutto w towarzystwie świeżej bazylii.

Składniki:

  • 1 dojrzały melon

  • 20 cienkich plasterków szynki parmeńskiej

  • Opakowanie sałaty rukoli

  • 250 g mini kuleczek mozzarelli (1 opakowanie)

  • Opcjonalnie pokruszone orzechy włoskie lub uprażony słonecznik

  • Zagęszczony oliwą ocet balsamiczny (stosunek 6:3)

  • Sól morska, pieprz i zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Melon obrać i pokroić w kostkę

  • Suszoną szynkę pokroić w paski

  • Kawałki melona nadziać na patyczki razem z kulką mozzarelli, bazylią oraz zawinąć wszystko w pasek z szynki prosciutto. Posypać ziołami prowansalskimi

  • Ułożyć na półmisku z sałatą rukola, którą należy przed podaniem skropić zagęszczonym octem balsamicznym. Całość można posypać słonecznikiem lub orzechami.

Wskazówka:

Aby uzyskać jeszcze bardziej oryginalny smak, można użyć zimnego melona i ciepłej szynki parmeńskiej, którą można delikatnie przypiec i zawinąć w nią kulki z melona, przebijając wykałaczkami.

Tagi: