Prosciutto e Melone – wykwintne połączenie melona z szynką parmeńską
pixabay.com

Prosciutto e Melone – wykwintne połączenie melona z szynką parmeńską

Doskonała, wykwintna propozycja na przyjęcia okolicznościowe, imprezy towarzyskie czy spotkania biznesowe. Proste koreczki z melona i szynki prosciutto.

Prosciutto e Melone – wykwintne połączenie melona z szynką parmeńską

Szynka parmeńska – włoska klasyka smaku

Prosciutto di Parma, czyli klasyczna szynka parmeńska to rodzaj surowej, podsuszonej włoskiej szynki przyrządzana z udźców wieprzowych o dużej wadze w tradycyjny sposób w okolicach Parmy we Włoszech. W porównaniu z innymi szynkami tego typu ma znacznie niższą zawartość soli, co sprawia, że jest delikatniejsza w smaku
(ma lekko słodkawy posmak).

Wyjątkowość szynki parmeńskiej zapewnia otoczenie mięsa tłuszczem wieprzowym i jednoczesny proces powolnego suszenia, który trwa minimum12 miesięcy, ze stopniowym dodawaniem niewielkich ilości soli w tym czasie. Pojedynczy plasterek powinien mieć grubość kartki papieru i być elastyczny.

Potrawy z szynką parmeńską

Prosciutto używana jest w połączeniu z różnymi pokarmami. Klasycznie podaje się ją z białym wytrawnym winem lub prosecco. Jej charakterystyczny smak można wykorzystać w różnych daniach:

  • Łączenie z owocami – w sałatkach owocowych z połączeniem melonów, gruszek, winogron lub fig
  • W koreczkach, tartaletkach czy w postaci zimnej płyty
  • Klasyczne włoskie tortellini – jako główny składnik nadzienia
  • W wykwintnych sałatkach – dobrze komponuje się z orzechowym posmakiem sałaty rukola i prażonym słonecznikiem
  • Kanapki, omlety, pizza i zapiekanki – w towarzystwie serów, np. mozzarella

Jedno z najstarszych połączeń to szynka parmeńska i melon. Ta kompozycja i jej historia sięga już czasów starożytnych. Letnia włoska przystawka to wielki klasyk kuchni włoskiej podawany przez wieki w wielu odmianach.

Przepis na koreczki z szynki parmeńskiej i melona - Prosciutto e Melone

Doskonała, wykwintna propozycja na przyjęcia okolicznościowe, imprezy towarzyskie czy spotkania biznesowe czy kolację we dwoje. Proste w przygotowaniu koreczki z melona i szynki prosciutto w towarzystwie świeżej bazylii.

Składniki:

  • 1 dojrzały melon
  • 20 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
  • Opakowanie sałaty rukoli
  • 250 g mini kuleczek mozzarelli (1 opakowanie)
  • Opcjonalnie pokruszone orzechy włoskie lub uprażony słonecznik
  • Zagęszczony oliwą ocet balsamiczny (stosunek 6:3)
  • Sól morska, pieprz i zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Melon obrać i pokroić w kostkę
  • Suszoną szynkę pokroić w paski
  • Kawałki melona nadziać na patyczki razem z kulką mozzarelli, bazylią oraz zawinąć wszystko w pasek z szynki prosciutto. Posypać ziołami prowansalskimi
  • Ułożyć na półmisku z sałatą rukola, którą należy przed podaniem skropić zagęszczonym octem balsamicznym. Całość można posypać słonecznikiem lub orzechami.

Wskazówka:

Aby uzyskać jeszcze bardziej oryginalny smak, można użyć zimnego melona i ciepłej szynki parmeńskiej, którą można delikatnie przypiec i zawinąć w nią kulki z melona, przebijając wykałaczkami.

Następny artykuł