Smakosze.pl Przepisy Proste ciasto na lodach z 3 składników. Miękki i pyszny deser
canva/DebbiSmirnoff

Proste ciasto na lodach z 3 składników. Miękki i pyszny deser

15 maja 2022

Ciasto na lodach jest nietypową propozycją na szybki, wyjątkowo smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Trzy składniki wystarczą, by zachwycić gości tym niesamowitym specjałem, który wprost rozpłynie się w ustach. Oprócz lodów potrzebne będą mąką i proszek do pieczenia. Spróbujcie koniecznie.

Ciasta z zaledwie trzech składników wcale nie są rzadkością. Prezentowaliśmy wam już smaczną szarlotkę na cieście francuskim oraz puszysty sernik z białą czekoladą , których przygotowanie jest równie krótkie, co lista niezbędnych do wykonania składników. Nie inaczej będzie w przypadku dzisiejszej propozycji na bazie lodów. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite ciasto na lodach z lukrem

Składniki na ciasto:

  • 500 ml ulubionych lodów mlecznych

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka mąki tortowej

Składniki na lukier (opcjonalny):

  • 1 łyżka mleka

  • pół szklanki cukru pudru

  • szczypta kwasku cytrynowego

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Lody rozpuszczamy w większej misce. Łączymy je z przesianą przez sito mąką oraz proszkiem do pieczenia. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera , by uniknąć powstania grudek.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę. Pieczemy przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta z pieca wykonujemy test patyczka. Jeśli po nakłuciu wypieku wyjmiemy go i będzie suchy, możemy zakończyć pieczenie . Ostudzony deser polewamy lukrem,

Przygotowanie lukru:

Cukier puder umieszczamy w miseczce. Dodajemy do niego kwasek cytrynowy i wlewamy mleko. Dokładnie łączymy składniki. Zależy nam na uzyskaniu gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym wyrobem polewamy ciasto.

Ciasto na lodach doskonale smakuje z prostym cytrynowym lukrem
Ciasto na lodach doskonale smakuje z prostym cytrynowym lukrem

Źródło zdjęcia: canva/DebbiSmirnoff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy