Proste ciasto na lodach z 3 składników. Miękki i pyszny deser
Ciasto na lodach jest nietypową propozycją na szybki, wyjątkowo smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Trzy składniki wystarczą, by zachwycić gości tym niesamowitym specjałem, który wprost rozpłynie się w ustach. Oprócz lodów potrzebne będą mąką i proszek do pieczenia. Spróbujcie koniecznie.
Ciasta z zaledwie trzech składników wcale nie są rzadkością. Prezentowaliśmy wam już smaczną szarlotkę na cieście francuskim oraz puszysty sernik z białą czekoladą , których przygotowanie jest równie krótkie, co lista niezbędnych do wykonania składników. Nie inaczej będzie w przypadku dzisiejszej propozycji na bazie lodów. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite ciasto na lodach z lukrem
Składniki na ciasto:
-
500 ml ulubionych lodów mlecznych
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szklanka mąki tortowej
Składniki na lukier (opcjonalny):
-
1 łyżka mleka
-
pół szklanki cukru pudru
-
szczypta kwasku cytrynowego
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Lody rozpuszczamy w większej misce. Łączymy je z przesianą przez sito mąką oraz proszkiem do pieczenia. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera , by uniknąć powstania grudek.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę. Pieczemy przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta z pieca wykonujemy test patyczka. Jeśli po nakłuciu wypieku wyjmiemy go i będzie suchy, możemy zakończyć pieczenie . Ostudzony deser polewamy lukrem,
Przygotowanie lukru:
Cukier puder umieszczamy w miseczce. Dodajemy do niego kwasek cytrynowy i wlewamy mleko. Dokładnie łączymy składniki. Zależy nam na uzyskaniu gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym wyrobem polewamy ciasto.
Źródło zdjęcia: canva/DebbiSmirnoff
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
-
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
-
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: przyslijprzepis