Prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia
Faworki są typową słodkością karnawałową. Kochamy je za niepowtarzalny smak i kruchość. Jednak nie jemy ich zbyt często i zbyt dużo, bo są kaloryczne. Niestety taki efekt przynosi smażenie na głębokim tłuszczu. Mamy jednak dla was prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia. Przygotujcie je w ten sposób, a będą zdrowsze.
Jak karnawał, to pączki i faworki. Jedne i drugie smażone, jedne i drugie kaloryczne. Powiecie, jak szaleć, to szaleć. Jednak niektórzy ze względów zdrowotnych nie mogą sobie pozwolić na takie szaleństwo. Co wtedy? Nie, nie musicie rezygnować z przyjemności. Możecie po prostu przygotować faworki pieczone.
Prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia
Składniki:
-
40 dag mąki pszennej
-
duża szczypta soli
-
2 łyżki cukru pudru
-
8 dag masła
-
4 żółtka
-
8-10 łyżek gęstej śmietany
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie faworków
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i cukier puder oraz kawałki zimnego masła. Masło posiekaj z mąką, a potem rozetrzyj w palcach, by nie było grudek.
Dodaj żółtka i zagniataj ciasto, dodając do niego po łyżce śmietany. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i plastyczne. Ciasto podziel na 3-4 części, każdą cienko rozwałkuj.
Placki ciasta pokrój w pasy szerokości ok. 3 cm, podziel je na kawałki o długości ok. 10 cm. W każdym kawałku zrób w środku nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec paska. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej faworki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 8 minut.
Po wyjęciu z piekarnika faworki oprósz cukrem pudrem. Możesz go wymieszać z cukrem waniliowym, by były bardziej aromatyczne.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na faworki smażone na smalcu , a także na pieczone pączki wg Anny Lewandowskiej .
Źródło zdjęcia: canva/arturjakubowski1986
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smacznapyza.blogspot