Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami
Znacie z pewnością kapustę z grzybami, a także kapustę z grochem. A czy przygotowywaliście już kapustę z grochem i grzybami? Podajemy wam prosty przepis na to wigilijne i nie tylko wigilijne danie. Przekonacie się, że te trzy składniki dobrze ze sobą harmonizują, dając potrawę o doskonałym smaku.
Kiszona kapusta jest podstawą tego dania, dlatego to właśnie jej trzeba użyć najwięcej. Gęstości i ciekawego smaku dodaje potrawie groch. Suszone, leśne grzyby stanowią zaś o jej niebywałym aromacie, dodają też potrawie ciemniejszej barwy.
Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami
Składniki:
-
15 dag łuskanego grochu
-
5 dag suszonych, leśnych grzybów
-
50 dag kiszonej kapusty
-
1 cebula
-
olej
-
2-3 listki laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
sól, pieprz
Przygotowanie kapusty z grochem i grzybami
Groch zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Grzyby dokładnie wypłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę, przesmaż ją, mieszając. Smaż na niedużym ogniu, aż się zeszkli.
Do garnka dodaj kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać), grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, a także opłukany groch.
Dorzuć też listki laurowe i ziele angielskie. Podlej niedużą ilością wody, duś przy uchylonej pokrywce ok. godzinę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować kapustę z grochem , zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jak kapustę z grzybami przyrządza siostra Anastazja.
Źródło zdjęcia: canva/aga7ta
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps