Prosty przepis na konfiturę jabłkową z imbirem
Konfitura jabłkowa znakomicie sprawdza się w roli dodatków do kanapek, naleśników i deserów. Oczywiście najlepiej smakuje taka, którą przygotujemy samodzielnie. Tym razem wzbogacimy ją o imbir. Dzięki temu konfitura będzie jeszcze pyszniejsza i wyrazista.
Konfitury i jabłka od dawien dawna idą ze sobą w parze. W każdym domostwie specjał przyrządza się odrobinę inaczej. Niektórzy stawiają na dodatek cynamonu. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po mniej oczywisty składnik.
Wyborna konfitura jabłkowa z dodatkiem imbiru
Nie od dziś wiadomo, że domowe konfitury potrafią swoim smakiem przyprawić o szczery zachwyt . Nie inaczej jest w przypadku przetworów na bazie jabłek. Jesienią warto zadbać o swoją odporność, w związku z tym nie zaszkodzi dodać do konfitury trochę imbiru . Korzystnie wpłynie to również na smak specjału. Jakich produktów potrzebujemy?
-
1 kg jabłek
-
50 g imbiru
-
3 cytryny
-
1 kg cukru żelującego 1:1
Przepis na konfiturę jabłkową z imbirem
Na początku obieramy jabłka i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Owoce kroimy na niewielkie kawałki. Z cytryn wyciskamy sok. Imbir obieramy i ścieramy na tarce . Wszystko umieszczamy w garnku razem z cukrem żelującym.
Mieszankę podgrzewamy i jednocześnie mieszamy. Najlepiej robić to na dużym ogniu. Wszystko powinno zawrzeć. Po kilku minutach powinniśmy otrzymać jednolitą konfiturę. Podgrzewamy ją jeszcze przez chwilę.
Gotową konfiturę jabłkową przekładamy do słoiczków, które zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy je do wystygnięcia . W każdym z naczyń możemy wcześniej umieścić po lasce cynamonu. Dzięki temu przetwory nie ściemnieją.
Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak zrobić idealną konfiturę śliwkową . Warto również wiedzieć, czym różni się konfitura od dżemu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Wielkie Żarcie