Prosty sernik Rafaello
pixabay.com

Prosty sernik Rafaello

Sprawdź, jak przygotować prosty sernik Rafaello, który zachwyci wszystkich lekkością i kokosową nutą.

Prosty sernik Rafaello

Sernik Rafaello jest świetnym połączeniem masy serowej i wiórków kokosowych. Sprawdź, jak przygotować prosty sernik, który zachwyci wszystkich lekkością i kokosową nutą.

Spód do sernika

Do przygotowania spodu na tortownicę o średnicy 22 cm, potrzebujesz:
- 1 jajka
- 100 g mąki pszennej,
- 40 g cukru pudru,
- 40 g masła,
- 30 g wiórków kokosowych,
- łyżeczka proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki wsyp do miski i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Następnie przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa

Teraz przygotuj masę serową. W tym celu potrzebujesz:
- 500 g mielonego twarogu,
- 2 żółtka,
- jajko,
- 150 g cukru,
- budyń waniliowy,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 200 ml mleka kokosowego,
- ½ szklanki oleju.

Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem i wiórkami kokosowymi. Dodaj żółtka i proszek budyniowy. Zmniejsz obroty miksera. Dodaj mleko kokosowe oraz olej i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelej ją na podpieczony spód.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 50 minut.

Smacznego!

Następny artykuł