Prosty sernik Rafaello
Prosty sernik Rafaello
Sernik Rafaello jest świetnym połączeniem masy serowej i wiórków kokosowych. Sprawdź, jak przygotować prosty sernik, który zachwyci wszystkich lekkością i kokosową nutą.
Spód do sernika
Do przygotowania spodu na tortownicę o średnicy 22 cm, potrzebujesz:- 1 jajka- 100 g mąki pszennej,- 40 g cukru pudru,- 40 g masła,- 30 g wiórków kokosowych,- łyżeczka proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki wsyp do miski i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Następnie przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa
Teraz przygotuj masę serową. W tym celu potrzebujesz:- 500 g mielonego twarogu,- 2 żółtka,- jajko,- 150 g cukru,- budyń waniliowy,- 50 g wiórków kokosowych,- 200 ml mleka kokosowego,- ½ szklanki oleju.
Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem i wiórkami kokosowymi. Dodaj żółtka i proszek budyniowy. Zmniejsz obroty miksera. Dodaj mleko kokosowe oraz olej i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelej ją na podpieczony spód.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 50 minut.
Smacznego!