Smakosze.pl
Prosty sernik Rafaello

pixabay.com

Prosty sernik Rafaello

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sprawdź, jak przygotować prosty sernik Rafaello, który zachwyci wszystkich lekkością i kokosową nutą.

Prosty sernik Rafaello

Sernik Rafaello jest świetnym połączeniem masy serowej i wiórków kokosowych. Sprawdź, jak przygotować prosty sernik, który zachwyci wszystkich lekkością i kokosową nutą.

Spód do sernika

Do przygotowania spodu na tortownicę o średnicy 22 cm, potrzebujesz:- 1 jajka- 100 g mąki pszennej,- 40 g cukru pudru,- 40 g masła,- 30 g wiórków kokosowych,- łyżeczka proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki wsyp do miski i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Następnie przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa

Teraz przygotuj masę serową. W tym celu potrzebujesz:- 500 g mielonego twarogu,- 2 żółtka,- jajko,- 150 g cukru,- budyń waniliowy,- 50 g wiórków kokosowych,- 200 ml mleka kokosowego,- ½ szklanki oleju.

Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem i wiórkami kokosowymi. Dodaj żółtka i proszek budyniowy. Zmniejsz obroty miksera. Dodaj mleko kokosowe oraz olej i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelej ją na podpieczony spód.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 50 minut.

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis podstawowy na leniwe pierogi

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >