Prosty sposób na chrupiące kotlety schabowe
Kotlet schabowy z miękką, rozpadającą się panierką nie smakuje zbyt dobrze. Dlatego poniższy sposób, który polega na dodaniu do panierki płatków kukurydzianych, rozwiązuje ten problem. Po usmażeniu kotlet jest chrupiący i przepyszny.
Kotlety schabowe nie mają sobie równych, czego dowodem jest ich ogromna popularność w całej Polsce - co niedziela kraj wypełnia się dźwiękami tłuczenia mięsa, co natychmiast wywołuje zwiększoną produkcję śliny.
Niestety sporo ludzi nie do końca wie jak usmażyć je w taki sposób, aby panierka trzymała się mięsa, nie odpadała podczas smażenia, a podczas jedzenia przyjemnie chrupała w ustach. Na szczęście istnieje bardzo łatwa metoda, aby uzyskać wszystkie te cechy.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych
Podstawą schabowych jest oczywiście mięso, dlatego warto zadbać o jego jak najlepszą jakość. Schab nie może mieć zbyt dużych przerostów tłuszczowych, a jego kolor powinien być delikatnie różowy.
Poza mięsem ważna jest panierka - w tym wydaniu dodaje się do niej odrobinę pokruszonych płatków śniadaniowych. Należy wybrać niesłodzone płatki, dlatego zwykłe płatki kukurydziane sprawdzą się najlepiej.
Podczas smażenia przyjemnie się skarmelizują, nadając mięsu wspaniałego smaku i aromatu, a sama panierka będzie chrupiąca i znacznie bardziej zbita, niż w oryginalnych kotletach. Twoja rodzina będzie zachwycona, gdy podasz do stołu taki rarytas.
Jak uniknąć odpadania panierki z kotletów?
Podczas panierowania bardzo ważne jest dokładne wysuszenie mięsa. Po ewentualnym myciu (czego nie powinno się robić, gdyż kropelki wody zanieczyszczone mięsem skapują na kuchenne sprzęty i blat) warto przetrzeć je ręcznikiem kuchennym.
Z kolei przed samym panierowaniem, dla lepszej przyczepności panierki, można obtoczyć rozbite kotlety w mące pszennej. Mąka sprawi, że jajko lepiej przyczepi się do mięsa i stworzy swojego rodzaju fundament dla składników panierki.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
W celu poprawienia smaku kotletów, do panierki dodaje się przyprawy. Poza oczywistą solą i pieprzem, świetnie sprawdza się suszona słodka papryka, wędzona papryka, czosnek granulowany czy zioła prowansalskie. W tej kwestii możliwe są eksperymenty, co ułatwi znalezienie swojego ulubionego smaku.
Źródło: gerenme, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl