Przenigdy nie łącz go z arbuzem. Gorzko tego pożałujesz w upalny dzień
Lato jest wspaniałym czasem na pałaszowanie arbuza. Wiele osób nie poprzestaje na samym owocu, łącząc go z rozmaitymi dodatkami. Jest jednak jeden, z którym absolutnie nie powinniśmy łączyć tego przysmaku. Mowa tutaj o mocnym alkoholu.
Tego nie łącz z arbuzem
Arbuz jest znakomitym letnim owocem. Jest zdrowy, daje orzeźwienie i wyśmienicie nawadnia organizm. Docenią go osoby dbające o linię i stawiające na redukcję kilogramów. Na drodze do tego celu może jednak stanąć alkohol połączony z owocem.
Arbuz w aż 92 procentach składa się z wody. Dzięki temu jego jedzenie wspomaga metabolizm, poprawia kondycję skóry oraz krążenie. Jego niska kaloryczność i duża zawartość antyutleniaczy stawiaj go wysoko w rankingu polecanych owoców. Dlaczego jednak nie powinno się łączyć go z alkoholem?
Magda Gessler nie daje zwykłej soli do mizerii. Jej wybór zaskoczy gospodynieArbuz i alkohol to niedobrana para
Arbuzami zajadamy się w upalne i słoneczne dni. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ci drudzy jednak wpadli na niezbyt fortunną parę dla tego owocu. Arbuz nader często łączony jest z alkoholem.
Wlewanie mocnego alkoholu do środka arbuza to bardzo popularna praktyka. Miąższ nasiąka procentami, zmieniając się w wyskokową przekąskę. Niewiele osób wie, że taki przysmak może poważnie zaszkodzić i nie chodzi o właściwości alkoholu same w sobie.
Arbuz nie jest wskazany do jedzenia, jeśli popijamy przy tym alkoholom zwyczajnie ze szklanki. Nie powinno się więc podawać tego owocu na zakrapianych imprezach. Przeprowadzono badania, które wykazały, że taki mariaż może powodować uszkodzenia wątroby. To jednak nie koniec minusów tego połączenia.
W arbuzie zawarty jest związek, zwany likopenem. Ten w połączeniu z alkoholem wpływa niekorzystnie na wątrobę. Dodatkowo procenty upośledzają wchłanianie likopenu, który jest bardzo silnym i cennym antyoksydantem. Jeśli chcesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw arbuza, najlepiej zajadaj go na trzeźwo.
Alkohol pity podczas upałów szkodzi, z arbuzem czy bez niego
Podczas upalnych dni trzeba dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Świetną przekąską, która zarówno nas nasyci, jak i napoi, jest soczysty arbuz. Zupełnie inne właściwości mają napoje alkoholowe. Nawet niewinne zimne piwo może zaszkodzić przy wysokich temperaturach.
Alkohol rozszerza naczynia krwionośne i działa moczopędnie. Przez to, zamiast nawadniać organizm, jeszcze bardziej go wysusza. W połączeniu z palącym słońcem i wysoką temperaturą może stanowić to bardzo poważny problem. Do picia podczas gorących dni lepiej postawić na napoje bezalkoholowe.
Arbuz, w przeciwieństwie do alkoholu, nawadnia organizm rewelacyjnie. Możemy zajadać go jako samodzielną przekąskę lub podawać do innych składników. Wyśmienicie sprawdzą się chociażby bezalkoholowe koktajle lub pomysłowa sałatka z dodatkiem sera feta. Nadchodzące lato stanowi świetną okazję do poznania nowych wcieleń uwielbianego owocu. Ten sposób krojenia arbuza jest banalnie prosty, a przy tym zapewnia wygodnie zajadanie owocu. Cenny w owocu jest nie tylko intensywnie czerwony miąższ.