Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku
Sernik baskijski przepisu Ewy Wachowicz rozpływa się w ustach. Delikatne, kremowe, puszyste ciasto będzie wyśmienitym deserem do kawy i zimowej herbaty. Wachowicz do masy serowej dodaje śmietanę kremówkę, to sekret doskonałego smaku.
Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i niezwykle smaczne potrawy, w tym również desery i ciasta . Sernik belgijski pieczony według jej receptury jest bardzo puszysty i delikatny.
Sernik baskijski cechuje kremowa konsystencja, ciasto po upieczeniu dosłownie trzęsie się jak galaretka, dlatego też musimy wstawić je na godzinę do lodówki, żeby ciasto bardziej stężało. Wierzch ciasta jest ciemniejszy, mocno skarmelizowany. Masa serowa natomiast lekka i bardzo delikatna.
Do sernika baskijskiego Wachowicz nie pieczenie podpieku. Wykorzystuje herbatniki i masło, aby przygotować prosty spód do ciasta bez piekarnika. Spód z ciastek i masła jest zbity i smaczny, doskonale łączy się z puszystym sernikiem.
Sernik baskijski według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):
-
160 g herbatników
-
100 g masła
Składniki na masę serową:
-
600 g sera twarogowego
-
500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
-
szklanka cukru
-
5 jajek
-
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
-
pół łyżeczki soli
Jak zrobić sernik baskijski? Wachowicz dodaje do sernika śmietanę kremówkę, to sekret niezwykle puszystego ciasta
Przygotuj spód: rozpuść masło w rondelku, następnie wymieszaj je z pokruszonymi tłuczkiem herbatnikami. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie, dociśnij i wstaw do lodówki na pół godziny.
Przygotuj masę serową: ser przełóż do miski, wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, sól, cukier, mąkę i miksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Do masy wlej schłodzoną śmietanę, ponownie wymieszaj i przelej na spód z herbatników.
Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz przez 40 minut. Po tym czasie ostudź ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin. Ciepły sernik ma konsystencję galarety, dlatego musi być dodatkowo schłodzony w lodówce.
Upiecz równie proste i pyszne ciasta. Ciasto marchewkowe i miodownik z masą budyniową to typowo jesienne desery, które z kawą i herbatą smakują wyśmienicie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
-
Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów
Źródło: ewawachowicz