Smakosze.pl Przepisy Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku
Insatgram / @ewawachowicz, canva/oksanashufrych

Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku

21 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sernik baskijski przepisu Ewy Wachowicz rozpływa się w ustach. Delikatne, kremowe, puszyste ciasto będzie wyśmienitym deserem do kawy i zimowej herbaty. Wachowicz do masy serowej dodaje śmietanę kremówkę, to sekret doskonałego smaku.

Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i niezwykle smaczne potrawy, w tym również desery i ciasta . Sernik belgijski pieczony według jej receptury jest bardzo puszysty i delikatny.

Sernik baskijski cechuje kremowa konsystencja, ciasto po upieczeniu dosłownie trzęsie się jak galaretka, dlatego też musimy wstawić je na godzinę do lodówki, żeby ciasto bardziej stężało. Wierzch ciasta jest ciemniejszy, mocno skarmelizowany. Masa serowa natomiast lekka i bardzo delikatna.

Do sernika baskijskiego Wachowicz nie pieczenie podpieku. Wykorzystuje herbatniki i masło, aby przygotować prosty spód do ciasta bez piekarnika. Spód z ciastek i masła jest zbity i smaczny, doskonale łączy się z puszystym sernikiem.

Sernik baskijski według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 160 g herbatników

  • 100 g masła

Składniki na masę serową:

  • 600 g sera twarogowego

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%

  • szklanka cukru

  • 5 jajek

  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić sernik baskijski? Wachowicz dodaje do sernika śmietanę kremówkę, to sekret niezwykle puszystego ciasta

Przygotuj spód: rozpuść masło w rondelku, następnie wymieszaj je z pokruszonymi tłuczkiem herbatnikami. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie, dociśnij i wstaw do lodówki na pół godziny.

Przygotuj masę serową: ser przełóż do miski, wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, sól, cukier, mąkę i miksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Do masy wlej schłodzoną śmietanę, ponownie wymieszaj i przelej na spód z herbatników.

Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz przez 40 minut. Po tym czasie ostudź ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin. Ciepły sernik ma konsystencję galarety, dlatego musi być dodatkowo schłodzony w lodówce.

Upiecz równie proste i pyszne ciasta. Ciasto marchewkowe i miodownik z masą budyniową to typowo jesienne desery, które z kawą i herbatą smakują wyśmienicie.

Sernik baskijski
canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy