Bosko wilgotne ciasto marchewkowe. Takiego rarytasu nie kupisz w żadnej cukierni
Próbowaliście kiedyś ciasta marchewkowego? Pełen aromatu, delikatny i rozpływający się w ustach domowy wypiek będzie o niebo lepszy niż przysmaki z cukierni. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis — rodzinie ciasto na pewno posmakuje.
Przyjemnie wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe doskonale sprawdzi się jako podwieczorek dla całej rodziny. Jest lekkie i pyszne, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Zrobienie go jest dziecinnie proste. Skusicie się?
Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe
Do przygotowania deseru potrzebna będzie keksówka o długości 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki:
2 duże marchewki
165 g cukru
200 g mąki pszennej
3 jaja
215 g oleju rzepakowego
30-40 g orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Orzechy włoskie wrzucamy do woreczka i rozbijamy je tłuczkiem na mniejsze kawałki. Możemy je również posiekać.
Składniki przenosimy do większej miski. W misie miksera umieszczamy olej, jaja oraz cukier. Starannie łączymy produkty, aż do uzyskania gładkiej masy, po czym wsypujemy mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę. Miksujemy, a pod koniec dodajemy marchewkę z orzechami.
Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy godzinę. Gdy patyczek wyjęty z ciasta jest suchy, wypiek jest gotowy. Wtedy studzimy go na kratce, jeszcze ciepłe wyjmując z formy. Chłodny wypiek posypujemy cukrem pudrem lub pokrywamy roztopioną czekoladą i dekorujemy orzechami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne wypieki. Polecamy znakomite ciasto ze śliwkami. Być może skusi was też wyborny chlebek bananowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią. Biją na głowę klasyczne
Rozpływające się w ustach bitki wołowe. 2 sekrety zapewniają im cudowną miękkość
Źródło: domowe-wypieki