Smakosze.pl
Wyśmienite ciasto marchewkowe - prosty przepis

canva/Nadezhda_Nesterova

Bosko wilgotne ciasto marchewkowe. Takiego rarytasu nie kupisz w żadnej cukierni

7 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Próbowaliście kiedyś ciasta marchewkowego? Pełen aromatu, delikatny i rozpływający się w ustach domowy wypiek będzie o niebo lepszy niż przysmaki z cukierni. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis — rodzinie ciasto na pewno posmakuje.

Przyjemnie wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe doskonale sprawdzi się jako podwieczorek dla całej rodziny. Jest lekkie i pyszne, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Zrobienie go jest dziecinnie proste. Skusicie się?

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Prosty przepis

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe

Do przygotowania deseru potrzebna będzie keksówka o długości 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 2 duże marchewki

  • 165 g cukru

  • 200 g mąki pszennej

  • 3 jaja

  • 215 g oleju rzepakowego

  • 30-40 g orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Orzechy włoskie wrzucamy do woreczka i rozbijamy je tłuczkiem na mniejsze kawałki. Możemy je również posiekać.

Składniki przenosimy do większej miski. W misie miksera umieszczamy olej, jaja oraz cukier. Starannie łączymy produkty, aż do uzyskania gładkiej masy, po czym wsypujemy mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę. Miksujemy, a pod koniec dodajemy marchewkę z orzechami.

Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy godzinę. Gdy patyczek wyjęty z ciasta jest suchy, wypiek jest gotowy. Wtedy studzimy go na kratce, jeszcze ciepłe wyjmując z formy. Chłodny wypiek posypujemy cukrem pudrem lub pokrywamy roztopioną czekoladą i dekorujemy orzechami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne wypieki. Polecamy znakomite ciasto ze śliwkami. Być może skusi was też wyborny chlebek bananowy.

Ciasto marchewkowe jest przyjemnie wilgotne i pyszne

canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >