Zapomnij o szarlotce. Przepis Kasi Cichopek na deser z jabłkami jest jeszcze prostszy
Deser z jabłkami według przepisu Katarzyny Cichopek jest deserem, który zrobisz w kilka chwil. To świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą lub kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy.
Domowe ciasta z jabłkami, śliwkami i orzechami to desery, bez których nie wyobrażam sobie kawy w chłodny, jesienny dzień. Nie zawsze jednak jest czas na pieczenie, dlatego wtedy sięgam po desery, których przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Takim deserem jest właśnie deser z jabłkami według przepisu Katarzyny Cichopek.
Kasia Cichopek zdradziła przepis na rewelacyjny deser z jabłkami, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze niż pieczenie tradycyjnej szarlotki. Ciasto francuskie zapieczone z prażonymi z cynamonem jabłkami to połączenie, które smakuje całej rodzinie. Gotowe ciastka znikają w mgnieniu oka.
Do przygotowania deseru z jabłkami potrzebujemy ciasta francuskiego, jabłek, cukru i cynamonu. Jabłka przesmażamy na maśle, a gotowe już ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy cukrem waniliowym. Przygotowane w ten sposób wstawiamy do piekarnika.
Kruche ciastka z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami i cynamonem
Składniki na 12 ciastek:
-
2 opakowania ciasta francuskiego
-
1,5 kg jabłek
-
cukier
-
cynamon
-
łyżka masła
Dodatkowo:
-
duże jajko
-
cukier waniliowy do oprószenia przed pieczeniem
Jak zrobić szybki deser z jabłek? Kasia Cichopek zdradziła przepis
Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle, dodając do smaku cynamon i zwykły cukier, odstaw.
Każde ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 równych części. Na spód wyłóż farsz tak, żeby brzegi były puste. Kawałki ciasta francuskiego, które będą na wierzchu, przetnij delikatnie nożem, żeby nie uszkodzić brzegów.
Wierzchy poukładaj na spody z nadzieniem, sklej brzegi przy pomocy widelca. Ciastka posmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz cukrem waniliowym i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut.
Przygotuj również obłędne rogaliki z jabłkami oraz szybkie oponki z jabłek , desery oczarują całą rodzinę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
XIX-wieczny przepis na ciasto na pierogi zachwyca do dziś. Tak gotowały nasze prababki
-
Jarskie krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania. W sam raz na obiad
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama