Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonałe oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.02.2022 01:00

Doskonałe oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem

Oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem
canva/NoirChocolate

Oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem to wyśmienity deser dla całej rodziny. Jest idealny na tłusty czwartek, jak i bez okazji, a dzieci również go uwielbiają. Jabłka maczane w puszystym cieście smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem.

Oponki z jabłek to pyszny deser, który pokocha każdy łasuch. Krążki jabłka obtoczone w puszystym cieście z cynamonem i smażone jak tradycyjne pączki, to idealna przekąska i dodatek do kawy i herbaty.

Krążki z jabłka w cieście to świetna alternatywa dla pączków w tłusty czwartek, kiedy nie masz czasu ich piec, a masz ochotę na coś słodkiego i pysznego. Jabłka mają cynamonowo- waniliowy smak, są słodkie z delikatną, kwaśną nutą, są perfekcyjne.

Ciasto przygotuj godzinę- półtorej przed krojeniem jabłek. Ciasto musi odpocząć i odrobinę urosnąć. Krążki pokrój przed samym obtaczaniem jabłek, dzięki czemu owoce nie zdążą ściemnieć. Oponki koniecznie oprósz cukrem pudrem, będą śliczne i pyszne.

Szukasz pomysłu na przysmak do kawy? Tu poznasz przepis na faworki z serkiem waniliowym, są lekkie i bardzo puszyste.

Przepis na oponki z jabłek z cukrem i cynamonem

Składniki:

  • 130 g margaryny

  • 325 g mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 60 g cukru pudru

  • 350 ml mleka

  • 7 dużych jabłek

  • 5 jajek

  • łyżeczka cynamonu mielonego

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem?

Margarynę rozpuść, jajka utrzyj z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem, wlej chłodny tłuszcz, wsyp przesianą z proszkiem mąkę, cynamon, wlej mleko, miksuj na średnich obrotach, odstaw na 1,5 godziny w ciepłe i suche miejsce.

Jabłka obierz ze skóry i pokrój w krążki, usuń gniazda nasienne i pestki. Jabłka obtocz z każdej strony w cieście i smaż na rozgrzanym do 180 stopni C oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.

Jabłko pokrojone w krążki

Źródło zdjęcia: canva/rcarner Oponki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, przestudzone oprósz cukrem pudrem i podaj. Smacznego.