Comber jagnięcy
pixabay.com

Przepis na aromatyczny comber jagnięcy

Comber jagnięcy to nic innego jak kotleciki jagnięce z kością. Klasyk restauracyjnego menu, podawany najczęściej na puree z batatów z dodatkiem sosu balsamicznego. Po upieczeniu mięso jest jasnoróżowe, delikatne i miękkie. Dziś przedstawimy Wam najlepszy przepis na combra jagnięcego z piekarnika oraz z grilla. Podpowiemy również, jak zrobić idealne puree z batatów oraz aromatyczny sos balsamiczny.

Comber jagnięcy. Jak piec jagnięcinę?

Mimo, że jagnięcina jest w Polsce dość droga i niekiedy trudno dostępna, ma swoich wiernych fanów. Jest delikatna, miękka i soczysta, idealnie, a dzięki marynacie jej smak jest głęboki i wielowymiarowy. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Po pierwsze, przed usmażeniem mięso trzeba ogrzać do temperatury pokojowej. Po drugie, comber pieczemy w całości, a na pojedyncze kotleciki kroimy go dopiero po przyrządzeniu. Dzięki temu mięso będzie mniej narażone na wysuszenie i pozostanie soczyste. Jeśli wcześniej natrzecie go aromatyczną marynatą - sukces gwarantowany!

Comber jagnięcy w aromatycznej marynacie - przepis

Składniki:

  • 350 g combra jagnięcego (kotlecików jagnięcych z kością)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
  • sól
  • marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka syropu klonowego, 2 łyżki sosu sojowego, listki rozmarynu, szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1 - MARYNOWANIE

  • Zetrzyj czosnek. W miseczce wymieszaj składniki marynaty: oliwę z oliwek, miód, syrop klonowy, sos sojowy, czosnek, gałązkę rozmarynu, przyprawy.
  • Osuszony i umyty comber umyj, jeśli chcesz możesz odkroić tłuste zgrubienia.
  • Mięso natrzyj dokładnie marynatą i przełóż do naczynia. Resztę marynaty zachowaj na później. Przykryj comber i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Długie leżakowanie w marynacie i przyprawach zwiększa szansę na intensywną soczystość mięsa po upieczeniu.
  • Po tym czasie mięso wyjmij z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.

Krok 2 - PODSMAŻANIE

  • Na dużej patelni rozgrzej olej lub masło klarowane.
  • Posól comber i smaż kostkami pionowo do góry (ok. 4 minuty), a następnie poziomo od strony mięsa (kolejne 4 minuty).

Krok 3 - PIECZENIE

  • Nastaw piekarnik na 170°C.
  • Obsmażony comber przełóż do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, która została w misce.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
  • W garnku zagotuj wodę, otwórz piekarnik i wlej do naczynia z jagnięciną tyle wrzątku, aby mięso całkowicie przykryło mięso. Piecz bez przykrycia kolejne 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstaw na około 7 minut do ostygnięcia. Najlepiej przykryj luźno folią aluminiową. Pokrój na kotleciki (z jedną lub dwoma kostkami, w zależności od tego jak duży był comber).

Z czym podawać comber jagnięcy?

Najczęściej kotleciki jagnięce podaje się z sosem balsamicznym i puree z batatów z dodatkiem tymianku. Poniżej pokażę Wam jak wykonać to wszystko krok po kroku.

Przepis na puree z batatów

Puree z batatów to świetna alternatywa dla tradycyjnego puree ziemniaczanego. Ma piękny pomarańczowy kolor jest zdrowe, delikatne i soczyste, o słodkim posmaku. Idealnie podkreśla smak i aromat pieczonego mięsa. Bataty to słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej. Zawierają dużo błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu i witamin. Możemy przygotować je na różne sposoby, robiąc między innymi puree z gotowanych i puree z pieczonych batatów.

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa (1 łyżeczka mielonej lub 1 gałka do starcia)
  • gałązka świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wersja 1 - Puree z gotowanych batatów:

  • Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wrzucamy do garnka z zimną wodą, solimy i gotujemy około 20 - 30 minut do miękkości warzyw.
  • Po ugotowaniu odcedzamy wodę. Do batatów dodajemy łyżkę masła, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 łyżki soku z cytryny i gałązki świeżego tymianku.
  • Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.

Wersja 2 - Puree z pieczonych batatów:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (pieczenie góra/dół).
  • Bataty obierz, pokrój na kawałki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Posyp solą, dodaj masło i gałązki tymianku. Całość przykryj pokrywką lub folią do pieczenia.
  • Całość włóż do piekarnika i piecz około 40 - 50 minut. Bataty są upieczone, kiedy pokryje je chrupiąca skórka, a środek będzie po nakłuciu widelcem bardzo miękki.
  • Po upieczeniu dodaj 2 łyżki soku z cytryny, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość ugnieć tłuczkiem lub zmiksuj blenderem.

Jak samemu zrobić sos balsamiczny?

Sos balsamiczny to ciemny, gęsty, esencjonalny, słodko-kwaśny płyn na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Uszlachetni on smak pieczonej jagnięciny i doskonale skomponuje się z puree z batatów. Ten składnik stosowany od lat przez kucharzy na całym świecie jest wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 łyżka octu balsamicznego.
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego.
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Składniki umieść w miseczce, dodaj przyprawy i wymieszaj łyżką, aż do ich połączenia się.

Comber jagnięcy z grilla

Wraz z wiosną nadchodzi magiczna aura ciepłych i słonecznych dni, długie wieczory i wiele okazji do wspólnego grillowania. Jeśli chcecie spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego, polecamy Wam comber jagnięcy prosto z rusztu. Grillowanie pozwala wydobyć esencję smaku mięsa i zredukować nawet do 20% tłuszczu. Pamiętajcie, że comber jagnięcy lubi przyprawy i niezbyt długie grillowanie. Zobaczcie, jak go przyrządzić, aby mięso było bardzo soczyste i wyśmienite w smaku.

Składniki:

  • 400 g combra jagnięcego

marynata:

  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • gałązka rozmarynu
  • pół łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Ziarna kolendry, kumin, starty czosnek, imbir i listki rozmarynu rozetrzyj w moździerzu.
  • Dodaj sok z pomarańczy, syrop klonowy, sos sojowy i wymieszaj z oliwą.
  • Osuszony i umyty comber natrzyj dokładnie marynatą przełóż do naczynia, przykryj i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
  • Wyjmij mięso z lodówki i pozwól mu nabrać temperatury pokojowej. Oprósz solą.
  • Rozgrzej grilla ustawiając pokrętła na maksymalna moc, gdy grill osiągnie temperaturę 250°C przykręć je do pozycji średniej. Ruszt posmaruj olejem.
  • Mięso ułóż kością do góry, po 5 minutach przełóż o 90°, dzięki czemu uzyskasz wzór charakterystycznej kratki.
  • Po kolejnych 5 minutach przełóż comber kością do dołu i grilluj jeszcze około 3 - 7 minut, w zależności od tego jaki stopień wysmażenia preferujesz. Jagnięcina o temperaturze wewnętrznej 60°C będzie miała średni stopień wysmażenia. Aby to sprawdzić możesz możesz użyć termometru spożywczego.
  • Gdy już ściągniesz mięso z grilla daj mu chwilę odpocząć, a następnie pokrój na mniejsze części.

Comber z grilla najlepiej smakuje z grillowanymi warzywami: papryką, bakłażanem i cukinią. Smacznego!

Następny artykuł