Bez zbędnej chemii i bez przepłacania. Do przepisu na domowy majonez Magdy Gessler dodaliśmy jeden składnik
Domowy majonez jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zimnej płyty i wielu innych dań. Jest puszysty, gęsty, a z dodatkiem aromatycznej przyprawy smakuje o niebo lepiej. Poznaj prosty przepis na majonez od Magdy Gessler z dodatkiem curry. Bez zbędnej chemii i bez przepłacania.
Majonez jest rewelacyjnym dodatkiem do dań, jednak gotowy produkt zawiera wiele konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Otwarty majonez może stać w lodówce bardzo długo, co oznacza, że jest naprawdę sztuczny. Własnoręcznie przygotowany produkt może stać w lodówce maksymalnie do dwóch tygodni.
Domowy majonez przygotujemy błyskawicznie i bez żadnej chemii. Do majonezu, oprócz klasycznych składników, dodajmy sporą szczyptę curry. Tak przygotowany majonez będzie miał wyraźny smak i będzie doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek.
Curry jest przyprawą, która wzbogaci smak każdego dania. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad- tu poznasz przepis na lekkie curry z kalafiorem i batatami , nie ma nic lepszego w upalne dni.
Przepis na domowy majonez Magdy Gessler
Składniki:
-
2 jajka
-
łyżka musztardy
-
3 łyżki octu spirytusowego
-
2-3 łyżki zimnego mleka
-
sól, pieprz, cukier do smaku
-
szczypta przyprawy curry
-
500 ml oleju rzepakowego
Jak zrobić domowy majonez bez chemii?
Do blendera wlej olej, wbij jajka, dodaj musztardę, szczyptę soli, cukru, pieprzu, curry i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Majonez przełóż do pojemnika, zahartuj zimnym mlekiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Domowy majonez możesz przechowywać maksymalnie przez 2 tygodnie.
Źródło zdjęcia: canva/ AleksandarGeorgiev
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
-
Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny
Źródło: youtube.com