Smakosze.pl Przepisy Przepis na makaron z truskawkami i serem
Screen z filmu na kanale "Prosty przepis na" na YouTube

Przepis na makaron z truskawkami i serem

12 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Makaron i truskawki wywołują często mieszane uczucia. Choć nie brakuje prawdziwych fanów tej potrawy, część ludzi na sam widok od razu krzywi się i odwraca wzrok. Jeśli należysz do miłośników tego letniego posiłku, przetestuj poniższe banalnie proste receptury.

Taki posiłek pozwala zachować energię na cały dzień pracy w ogrodzie, a przy okazji gotujący nie musi męczyć się przez wiele godzin podczas przyrządzania jedzenia. Polskie truskawki nie mają sobie równych i warto wykorzystać je na wszystkie możliwe sposoby - wszak sezon niedługo znowu się skończy, a my będziemy tęsknić do ich smaku.

Przepis na klasyczny makaron z truskawkami

Składniki:

  • 150 g makaronu wstążki

  • 400 g truskawek

  • 3 - 4 łyżki cukru

  • 1/3 szklanki śmietany homogenizowanej 18%

Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby ilość soli pozwoliła uzyskać słoność podobną jak w wodzie morskiej. Odcedź wstążki i odstaw je do pełnego wystudzenia. W międzyczasie zajmij się truskawkami.

Od każdego owocu odetnij lub oderwij szypułkę. Truskawki przemyj bieżącą wodą, aby oczyścić je z piasku i kurzu. Wrzuć jagody do blendera i zmiksuj je na gładki krem z dodatkiem cukru. Wlej śmietanę i wymieszaj. Kilka truskawek potnij na ćwiartki. W misce lub na talerzu połóż makaron, zalej go sosem i ozdób ćwiartkami. Smacznego.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich. Powyższy kadr pochodzi z  filmu na kanale "Prosty przepis na" na YouTube.

Przepis na makaron z truskawkami i twarogiem

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki

  • 350 g truskawek

  • 5 łyżek cukru

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 250 g twarogu

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • sól

  • cukier

Jak w przypadku wcześniejszego przepisu, także na początku ugotuj makaron. Nie kieruj się wskazówkami na opakowaniu - aby ugotował się al dente, trzymaj go w osolonym wrzątku ok. 2 minuty krócej, niż zaleca producent. Odcedź i odstaw do wystudzenia.

Źródło: al62, Getty Images

Truskawki odszypułkuj i odstaw na bok kilka najładniejszych sztuk. Resztę wrzuć do blendera i zmiksuj z 3 łyżkami cukru na gładki sos. W osobnej misce umieść twaróg, dodaj do niego resztę cukru, wlej ekstrakt waniliowy oraz śmietanę. Utrzyj całość.

Makaron wrzuć do twarogu i wymieszaj go z nim. Wyłóż porcję makaronu z serem, zalej sosem truskawkowym i ozdób przeciętymi na pół truskawkami. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl; kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy