Smakosze.pl Przepisy Przepis na najlepsze kotlety mielone. Będą rozpływać się w ustach
canva/YelenaYemchuk

Przepis na najlepsze kotlety mielone. Będą rozpływać się w ustach

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety mielone z dodatkiem orzechów włoskich są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Aromatyczne orzechy nadają daniu charakteru, a same kotlety są bardzo soczyste, wyraźne i mają niepowtarzalny smak.

Sekretem idealnych kotletów mielonych są odpowiednie przyprawy i dodatki. To one scalają wszystkie składniki, nadają smak i aromat. Cebula, jajko i namoczona w mleku, czerstwa kajzerka to produkty niezbędne do przygotowania przepysznych, soczystych kotletów.

Orzechy włoskie to niecodzienny dodatek do kotletów mielonych, jednak mięso wieprzowe z orzechową nutą smakuje naprawdę wyjątkowo. Do tak przygotowanych kotletów możemy ugotować ziemniaki, usmażyć frytki, podać lekką surówkę, np. z kapusty pekińskiej.

Pamiętajmy, że kotlety mielone musimy smażyć na większej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Smażmy kotlety partiami, żeby kotlety nie stykały się na patelni, ponieważ zaczną się dusić, przez co nie uzyskamy chrupiącej skórki, a kotlety będą również bardzo tłuste.

Przepis na kotlety mielone z orzechami

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 mięsa mielonego wieprzowego

  • pół szklanki obranych orzechów włoskich

  • jajko

  • czerstwa kajzerka

  • cebula

  • mleko do namoczenia bułki

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić najlepszego kotlety mielone?

Kajzerkę namocz w mleku, cebulę obierz i zetrzyj na tarce, orzechy drobno posiekaj. Do większej miski włóż mięso mielone, cebulę, orzechy, wbij jajko, odciśniętą z mleka bułkę i dokładnie wymieszaj.

Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami , smacznego.

Kotlety mielone przygotujesz na wiele ciekawych sposobów- usmaż kotlety z musztardą i żółtym serem . Jeśli zostało Ci mięso z rosołu, przygotujesz z niego wyborne kotlety mielone , nic się nie zmarnuje.

Smażenie kotletów mielonych
canva/ Inna Dodor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl, gotujzdrowokolorowo.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy