Przepis na najlepsze kotlety mielone. Będą rozpływać się w ustach
Kotlety mielone z dodatkiem orzechów włoskich są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Aromatyczne orzechy nadają daniu charakteru, a same kotlety są bardzo soczyste, wyraźne i mają niepowtarzalny smak.
Sekretem idealnych kotletów mielonych są odpowiednie przyprawy i dodatki. To one scalają wszystkie składniki, nadają smak i aromat. Cebula, jajko i namoczona w mleku, czerstwa kajzerka to produkty niezbędne do przygotowania przepysznych, soczystych kotletów.
Orzechy włoskie to niecodzienny dodatek do kotletów mielonych, jednak mięso wieprzowe z orzechową nutą smakuje naprawdę wyjątkowo. Do tak przygotowanych kotletów możemy ugotować ziemniaki, usmażyć frytki, podać lekką surówkę, np. z kapusty pekińskiej.
Pamiętajmy, że kotlety mielone musimy smażyć na większej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Smażmy kotlety partiami, żeby kotlety nie stykały się na patelni, ponieważ zaczną się dusić, przez co nie uzyskamy chrupiącej skórki, a kotlety będą również bardzo tłuste.
Przepis na kotlety mielone z orzechami
Składniki na 3-4 porcje:
-
500 mięsa mielonego wieprzowego
-
pół szklanki obranych orzechów włoskich
-
jajko
-
czerstwa kajzerka
-
cebula
-
mleko do namoczenia bułki
-
bułka tarta do panierowania
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić najlepszego kotlety mielone?
Kajzerkę namocz w mleku, cebulę obierz i zetrzyj na tarce, orzechy drobno posiekaj. Do większej miski włóż mięso mielone, cebulę, orzechy, wbij jajko, odciśniętą z mleka bułkę i dokładnie wymieszaj.
Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami , smacznego.
Kotlety mielone przygotujesz na wiele ciekawych sposobów- usmaż kotlety z musztardą i żółtym serem . Jeśli zostało Ci mięso z rosołu, przygotujesz z niego wyborne kotlety mielone , nic się nie zmarnuje.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
-
Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdzie idealna
Źródło: beszamel.se.pl, gotujzdrowokolorowo.pl