Smakosze.pl Przepisy Przepis na orientalną wersję kotletów mielonych
Canva / Inna Luzan

Przepis na orientalną wersję kotletów mielonych

21 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Kotlety mielone są jednym z najlepszych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Kultowe kotlety mielone wiele zyskają, jeśli wzbogacisz je o sos sojowy. Orientalne wydanie obiadowego klasyka z pewnością podbije serca najbliższych.

Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że wyśmienite mięsne frykasy można przygotować odrobinę inaczej. Nowa wersja kotletów mielonych na długo pozostaje w pamięci.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kotlety mielone w orientalnym wydaniu

Nie da się ukryć, że kotlety mielone zajmują szczególne miejsce w Polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby je na obiad. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone od samego Jakuba Kuronia . Dziś wypróbujemy równie interesującą recepturę.

Istnieje wiele przepisów na kotlety mielone. Wszakże w każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jednak z pewnością godne uwagi są kotlety mielone w orientalnym wydaniu. Za sprawą sosu sojowego zyskują one znacznie bardziej wyrazisty smak .

Kotlety mielone w tej wyjątkowej odsłonie są bardzo proste w przygotowaniu. Oprócz sosu sojowego zagoszczą w nich inne wyjątkowo aromatyczne przyprawy . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 400 g mięsa mielonego

  • sucha kajzerka

  • 200 ml mleka

  • jajko

  • cebula

  • niewielka marchewka

  • 3 ząbki czosnku

  • 15 ml sosu sojowego

  • 10 g papryki wędzonej

  • 10 g curry

  • bułka tarta

Niezawodny przepis na orientalne kotlety mielone

Kotlety mielone w tym wydaniu nie powinny nikomu sprawić większych problemów. Na początku kajzerkę namaczamy w mleku. Warto zostawić ją w nim na kilkanaście minut. W tym czasie oczyszczamy marchewkę oraz cebulę. Oba warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach.

Do miski wkładamy mięso mielone i wzbogacamy je o starte warzywa, jajko, sos sojowy, wyciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawy. Dodajemy także kajzerkę odciśniętą z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę na kotlety.

Kotlety mielone wyjdą fantastycznie
Kotlety mielone wyjdą fantastycznie

(Canva / Pavel Gerasimenko)

Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety mielone o lekko spłaszczonym kształcie. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju . Już sam aromat powinien przyciągnąć do kuchni ciekawskich domowników.

Kotlety mielone będą gotowe, kiedy zarumienią się z obu stron. Przeważnie na ich smażenie trzeba przeznaczyć około 15 minut. Najlepiej frykasy wyłożyć na rozgrzany olej, a po chwili zmniejszyć moc grzania. Dzięki temu będą bardziej soczyste. Warto wiedzieć, jak przygotować kotlety mielone w bezmięsnej odsłonie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Doradca Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy