Przepis na orientalną wersję kotletów mielonych
Kotlety mielone są jednym z najlepszych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Kultowe kotlety mielone wiele zyskają, jeśli wzbogacisz je o sos sojowy. Orientalne wydanie obiadowego klasyka z pewnością podbije serca najbliższych.
Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że wyśmienite mięsne frykasy można przygotować odrobinę inaczej. Nowa wersja kotletów mielonych na długo pozostaje w pamięci.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kotlety mielone w orientalnym wydaniu
Nie da się ukryć, że kotlety mielone zajmują szczególne miejsce w Polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby je na obiad. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone od samego Jakuba Kuronia . Dziś wypróbujemy równie interesującą recepturę.
Istnieje wiele przepisów na kotlety mielone. Wszakże w każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jednak z pewnością godne uwagi są kotlety mielone w orientalnym wydaniu. Za sprawą sosu sojowego zyskują one znacznie bardziej wyrazisty smak .
Kotlety mielone w tej wyjątkowej odsłonie są bardzo proste w przygotowaniu. Oprócz sosu sojowego zagoszczą w nich inne wyjątkowo aromatyczne przyprawy . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
-
400 g mięsa mielonego
-
sucha kajzerka
-
200 ml mleka
-
jajko
-
cebula
-
niewielka marchewka
-
3 ząbki czosnku
-
15 ml sosu sojowego
-
10 g papryki wędzonej
-
10 g curry
-
bułka tarta
Niezawodny przepis na orientalne kotlety mielone
Kotlety mielone w tym wydaniu nie powinny nikomu sprawić większych problemów. Na początku kajzerkę namaczamy w mleku. Warto zostawić ją w nim na kilkanaście minut. W tym czasie oczyszczamy marchewkę oraz cebulę. Oba warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach.
Do miski wkładamy mięso mielone i wzbogacamy je o starte warzywa, jajko, sos sojowy, wyciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawy. Dodajemy także kajzerkę odciśniętą z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę na kotlety.
(Canva / Pavel Gerasimenko)
Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety mielone o lekko spłaszczonym kształcie. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju . Już sam aromat powinien przyciągnąć do kuchni ciekawskich domowników.
Kotlety mielone będą gotowe, kiedy zarumienią się z obu stron. Przeważnie na ich smażenie trzeba przeznaczyć około 15 minut. Najlepiej frykasy wyłożyć na rozgrzany olej, a po chwili zmniejszyć moc grzania. Dzięki temu będą bardziej soczyste. Warto wiedzieć, jak przygotować kotlety mielone w bezmięsnej odsłonie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Doradca Smaku