Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę zupę poznałem na wakacjach. Jest tak dobra, że teraz zajadam ją non stop
Canva/@membio

Przepis na tę zupę poznałem na wakacjach. Jest tak dobra, że teraz zajadam ją non stop

18 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o ogórkowej i pomidorowej. Poniżej znajdziesz przepis na zupę, jakiej nigdy wcześniej nie jadłaś. Recepturę zdobyłem podczas wakacji i to najlepsza pamiątka, jaką z nich przywiozłem. Poniżej zdradzam wszystkie szczegóły.

Zupa, którą mogę jeść codziennie

Smak tej pysznej zupy poznałem w zeszłym roku na wakacjach w Portugalii. Jest tak dobra, że nie po prostu musiałem odtworzyć ją w domu. Aromatyczna i pełna smaku, po prostu zachwyca.

W zupie znajdziesz ziemniaki , kiełbasę i jarmuż. Ten ostatni dostarcza do organizmu mnóstwo wartościowej witaminy C. W oryginalnym przepisie używa się kiełbasy chorizo (którą możesz obecnie dostać nawet w Biedronce), ale nada się też inny aromatyczny i dobrze doprawiony rodzaj.

chorizo.jpg
Canva/@Piotr Krzesła
„Grzyb dla leniwych" opanował polskie lasy. Wrócisz z pełnym koszykiem, wystarczy wiedzieć, gdzie szukać

Co będzie ci potrzebne?

Potrzebujesz tylko kilka składników, aby przyrządzić tę pyszną zupę. Zerknij na listę poniżej i sprawdź, czy masz wszystko. Nie przegap żadnego produktu.

Składniki:

  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 10 g masła
  • 300 g ziemniaków
  • 2,5 l rosołu
  • 100 g jarmużu
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • oliwa

Przepis na zupę

Zacznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli . Następnie w dużym garnku rozpuść masło i zeszklij na nim warzywo. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku .

Wlej odrobinę oliwy. Z pora usuń zieloną część, a białą drobno posiekaj i włóż do garnka. Duś przez około 3 minuty .

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Wsyp je do garnka z cebulą i czosnkiem, a całość zalej rosołem . Doprowadź do zagotowania. Następnie dopraw pieprzem oraz solą. Gotuj do momentu, aż ziemniaki zmiękną .

Liście jarmużu umyj, a następnie drobno posiekaj i wrzuć do zupy. Gotuj przez 10 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy .

K iełbaskę chorizo obierz ze skórki i pokrój w kostkę . Podsmaż ją na patelni, a następnie razem z wytopionym tłuszczem dodaj ją do zupy. Gotuj przez chwilę i gotowe. Sprawdź co zrobić z pestkami od wiśni oraz poznaj niezawodny sposób na szczury .

liście jarmużu.jpg
Canva/@Eva Bronzini
Nasz czytelnik odwiedził lokal po Kuchennych Rewolucjach. „Testujemy przed emisją, ale odkrycie!"
To ciasto wygląda jak z cukierni, a smakuje jeszcze lepiej. Nikt nie kończy na jednym kawałku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy