Biorę pestki wiśni i zasypuję je skrobią. Ten patent zasługuje na Nagrodę Nobla
Nie wyrzucaj pestek wiśni. Okazuje się, że mogą być bardziej przydatne w kuchni, niż same owoce. Wypróbuj ten zaskakujący przepis, a nikt nie uwierzy, że coś tak pysznego przygotowała właśnie z niepozornych pestek. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Na deser nie wiśnie, a pestki
Sezon na wiśnie wciąż trwa. Ten sezonowy owoc jest smaczny, ale tym razem istotniejsze są jego pestki, a te, jak wiadomo, są uznawane za odpad. Znaleźliśmy przepis na deser, który przygotowuje się właśnie z pestek.
Pomysł choć jest zaskakujący, gwarantuje doskonały smak. W nieskomplikowany i szybki sposób przygotujesz przysmak, który zachwyca małych, jak i dużych łasuchów. O tym, czego potrzebujesz oraz jak zrobić z pestek pyszny deser, dowiesz się za chwilę.
Wyciągnij przyprawę i włóż do storczyka. Ugnie się pod ciężarem kwiatówPestki wiśni cenniejsze niż myślisz
Jak już wiesz, głównym składnikiem są pestki wiśni. Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku nie kosztują dużo. Dowiesz się o nich więcej, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału Nur'un Yemek Tarifleri 2, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- pestki z 3 kilogramów wiśni
- 200 ml + 100 ml wody
- 100 g skrobii ziemniaczanej
- 200 g cukru
- sok z ½ cytryny
- oliwa
Przepis na deser z pestek wiśni
Do dużej miski przełóż pestki wiśni. Następnie zalej je 200 mililitrami wody i pozostaw do namoczenia.
Do małej miski wsyp skrobię. Wlej 100 mililitrów wody, a następnie połącz oba składniki w jednolitą masę.
Pestki odcedź, a wodę po ich moczeniu wlej do garnka. Wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Wymieszaj ze sobą składniki, aby się ze sobą połączyły. Dodaj rozpuszczoną w odzie skrobię i ponownie wymieszaj całość.
Jednolitą masę podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po około 20 minutach masa powinna być ciągnąca i klejąca. Wyłącz kuchenkę.
Małe prostokątne naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oliwy. Przełóż do niej masę i równomiernie rozprowadź. Na wierzch wsyp odrobinę skrobi i rozprowadź ją po powierzchni. Naczynie umieść w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krój na kawałki i podawaj na deser.
Sprawdź także, jaką przyprawę dodać do storczyka oraz zobacz, jakie warzywo wywołało epidemię w USA.