Smakosze.pl Przepisy Przepis na ten sernik na zimno mam z notatnika babci. Niezapomniany smak dzieciństwa
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności

Przepis na ten sernik na zimno mam z notatnika babci. Niezapomniany smak dzieciństwa

11 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli nie masz pomysłu na deser, poznaj stary przepis mojej babci. Przygotujesz z niego doskonały sernik na zimno, który od pierwszego kęsa pokocha cała rodzina. Smak uzależnia i będziesz przygotowywała go znacznie częściej. Szczegóły poznasz w dalszej części tekstu.

Sernik na zimno babci nie ma sobie równych

O tym, że każda babcia jest doskonałą kucharką, wiadomo od dawna. Nikogo więc nie powinno dziwić, że stary przepis na sernik na zimno jest aż tak doskonały. Przygotowany według niego deser nie tylko dobrze smakuje, ale zachwyca smakiem, dlatego babcia przyrządzała go na specjalne okazje.

Teraz ty też możesz poznać jego smak, przygotują go we własnym domu. Gdy poczęstujesz swoich bliskich, poproszą o dokładkę, a niektóre gospodynie będą błagały, abyś zdradziła przepis . Czytaj dalej, a poznasz cały proces przygotowań.

biszkopty.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności
Te pieczone ziemniaki to moje danie popisowe. Wewnątrz kryją pyszną niespodziankę

Sernik na zimno z kilku składników

Zanim rzucisz okiem na przepis, musisz poznać także niezbędne składniki. Sprawdź listę umieszczoną poniżej, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. Nie dziw się jednak, że brak na niej twarogu, ponieważ został on zastąpiony homogenizowanymi serkami waniliowymi. Pamiętaj, aby dokładnie trzymać się proporcji, a ten znakomity deser wyjdzie za każdym razem. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Kuchnia Pyszności, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 4 opakowania homogenizowanych serków waniliowych
  • 100 g biszkoptów
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 145 g cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 400 ml wrzątku
  • 1 l wody

Stary przepis babci na sernik na zimno

Przygotowanie sernika rozpocznij od zrobienia galaretki. W tym celu do wrzątku wsyp opakowanie galaretki, dokładnie wymieszaj do momentu jej rozpuszczenia i odstaw, aby zaczęła tężeć. Równolegle w litrze wody rozpuść żelatynę.

Do miski przełóż pokrojone masło i dodaj cukier puder. Utrzyj ze sobą oba składniki. Gdy się połączą, dodaj żółtka i ponownie połącz ze sobą składniki.

Do maślanej masy dodaj serki homogenizowane i połącz składniki. Następnie wlej żelatynę, wsyp rodzynki, a całość dokładnie wymieszaj. Na spodzie okrągłej blachy ułóż biszkopty. Zalej je masą serową i równomiernie rozprowadź. Formę włóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyciągnij ciasto. Odsączone i pokrojone brzoskwinie ułóż na wierzchu. Zalej je tężejącą galaretką, a następnie umieść sernik w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie krój ciasto na kawałki i podawaj na deser.

Sprawdź także przepis na zapiekankę oraz dowiedz się, co warto kupić w Dino .

galaretka.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności
Przy kasach samoobsługowych w Biedronce zawsze naciskam jeden przycisk. Tak oszczędzam pieniądze
Nie wyrzucaj skórek arbuza. Zrobisz z nich jesienny przysmak
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy