Przepis z 1913 roku na babę wielkanocną. 1 składnik jest arcyważny
Baba wielkanocna z pewnością zagości na niejednym świątecznym stole. Pełna smaku odsłona przygotowana według przepisu z 1913 roku zachwyci każdego łasucha. Swój piękny kolor i aromat wypiek zawdzięcza dodatkowi szczypty szafranu. Musicie choć raz spróbować.
Przepis na babę wielkanocną z 1913 roku
Niezapomniany smak i zapach wypieku wielkanocnego zapewni szafran. Choć przyprawa do najtańszych nie należy, warto ją nabyć i wypróbować. Gwarantujemy, że dawno tak smacznej baby drożdżowej nie jedliście.
Składniki:
- 1 jajo
- 4 żółtka z dużych jaj
- 450 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 25 g drożdży piekarniczych
- 70 g cukru
- 1/4 szklanki roztopionego masła
-
szczypta nitek szafranu
Jak zrobić pyszną babę wielkanocną? Dodatek szafranu wzbogaci jej smak
Szafran zalewamy odrobiną wrzątku lub spirytusu i odstawiamy na 3 godziny. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim 100 g mąki. Gdy całość ostygnie, ale wciąż będzie ciepła, wkruszamy drożdże.
Dodajemy też 5 żółtek oraz pianę ubitą z białka z jednego jaja. Wszystko starannie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Dodajemy 300 g mąki, cały cukier oraz wywar z szafranu, po czym zagniatamy ciasto przez pół godziny.
Gdy masa zacznie odchodzić od dłoni, wlewamy stopione masło i kontynuujemy wyrabianie jeszcze przez 20-30 minut. Ponownie przenosimy masę w ciepłe miejsce, by podwoiła swoją objętość. Przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy.
Czekamy, aż masa wypełni niemal całą formę, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Babę wielkanocną pieczemy 40-50 minut. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy.
Jak podać babę wielkanocną?
Wystudzony wypiek można oprószyć cukrem pudrem . Niektórzy dekorują też babę polewą czekoladową lub prostym lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Polecamy też wersję bezjajeczną lukru królewskiego .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne wypieki. Szczególnie polecamy sprawdzony patent na paschę . Być może też spodoba wam się receptura na doskonały sernik z dodatkiem ziemniaków .