Smakosze.pl Przepisy Przepyszne kiszone szparagi w prostej zalewie. 1 zioło wspaniale podkręca ich smak
canva/Marcin Jucha

Przepyszne kiszone szparagi w prostej zalewie. 1 zioło wspaniale podkręca ich smak

27 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kiszone szparagi zielone to pomysł na pyszne i zdrowe przetwory dla całej rodziny. Szparagi będą gotowe już po tygodniu kiszenia, będą doskonałym dodatkiem do obiadu i lekką i zdrową przekąską. Kiszone szparagi smakują lepiej od tradycyjnych ogórków.

Do przygotowania kiszonych szparagów potrzebujemy czosnku, kopru, wody, soli niejodowanej kamiennej. Nie może zabraknąć również świeżego estragonu, który nadaje doskonałego smaku i aromatu. Do kiszonek dodajmy młode listki estragonu, starsze mogą być bardzo gorzkie.

Świeży, młody estragon ma przyjemny smak przypominający anyż. Jest naprawdę genialnym dodatkiem do kiszonych szparagów. Pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej proporcji wody i soli: na 1 l wody dodajmy łyżkę stołową soli. Większa ilość przyprawy przyczyni się do zbyt intensywnego smaku i szparagi będą przesolone.

Przed przygotowywaniem kiszonych szparagów, koniecznie dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie w kiszonkach powstanie pleśń i się zepsują. Do zalewy wykorzystajmy wodą z kranu, jeśli nie jest mocno chlorowana. Jeśli jednak nie mamy dobrej wody kranowej, skorzystajmy z wody filtrowanej.

Kiszone szparagi z dodatkiem estragonu, lepszych nie jadłeś

Składniki:

  • zielone szparagi

  • po 4 ząbki czosnku na słoik

  • po 1 gałązce estragonu na słoik

  • po baldachu kopru na słoik

  • łyżka niejodowanej soli kamiennej na 1 l wody

Jak zrobić kiszone szparagi w prostej zalewie? Efekt zachwyci każdego smakosza

Do umytych i wyparzonych słoików włóż po baldachu kopru, ząbkach czosnku i estragonie. Szparagi umyj, osusz i odłam z nich zdrewniałe końcówki, następnie poukładaj w słoikach.

Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą. Gdy sól się rozpuści, odstaw zalewę, aby ostygła. Zimną solankę wlej do słoików, zakręć i odstaw na 5- 7 dni. Po tym czasie szparagi będą gotowe do jedzenia, smacznego.

Na zimę warto przygotować również kiszoną kapustę oraz cukinię marynowaną w zalewie curry . Przetwory będą świetne jako zdrowa przekąska i dodatek do obiadu, smacznego.

Kiszone szparagi
canva/Edalin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy