Smakosze.pl Przepisy Przepyszne ogórki kiszone po koreańsku
canva/4kodiak

Przepyszne ogórki kiszone po koreańsku

26 października 2021

Kimchi kojarzy nam się z kiszoną kapustą na ostro. Tymczasem w Korei mianem tym określić można każdą kiszonkę z dodatkiem chilli. Proponujemy ukisić w takim stylu rodzime ogórki gruntowe. Ich smak was pozytywnie zaskoczy.

Zdradzaliśmy wam już jak zrobić kapustę pekińską po koreańsku . Ogórki przygotowuje się w bardzo podobny sposób. Pikantna sałatka z tej kiszonki będzie ciekawym urozmaiceniem waszych dań obiadowych. Jeżeli jednak chcecie przygotować ją z ogórków kiszonych tradycyjnie, zerknijcie na tę recepturę .

Przepis na ogórki z chilli w stylu koreańskim

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych

  • 1 szklanka wody

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 cebulki ze szczypiorem

  • 2 łyżki świeżo startego imbiru

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki chilli w proszku

  • 3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, namaczamy w zimnej wodzie przez godzinę. Następnie kroimy je wzdłuż na 6 lub 8 części i przekładamy do dużej miski.

Posypujemy je solą, chili, startym imbirem, posiekanym czosnkiem oraz poszatkowanym szczypiorem i dodajemy sos sojowy. Mieszamy, tak aby przyprawy dokładnie pokryły wszystkie ogórki.

Następnie warzywa umieszczamy w wyparzonym naczyniu do kiszenia lub w słoikach . Dodajemy taką ilość wody, by dokładnie je przykryć. Przykrywamy gazą lub dokładnie zamykamy i pozostawiamy na 1 dobę w temperaturze pokojowej .

Po tym czasie ogórki chowamy do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Czekamy 3 dni, aż będą całkowicie ukiszone. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcecie, żeby receptura stała się bardziej koreańska zaopatrzcie się w paprykę gochugaru, czyli koreańskie chilli w proszku. Można ją bez problemu nabyć w sklepach internetowych z żywnością azjatycką lub marketach sprzedających produkty z różnych stron świata. Jej pikanto-słodki smak idealnie pasuje do kimchi.

Kimchi w słoiku
Kimchi w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/vm2002

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy