Smakosze.pl Przepisy Przepyszne pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ
canva/Mariha-kitchen

Przepyszne pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ

7 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ziemniaki w polskiej kuchni najczęściej serwuje się gotowane, jako dodatek do obiadu. Tymczasem można je też smażyć i piec i uczynić z nich nawet danie główne albo co najmniej treściwą przekąskę. Taką rolę mogą z pewnością pełnić pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ. Są przepyszne i nie wymagają żadnych dodatków.

Pieczone ziemniaki kojarzą się z ogniskiem lub grillem. Jednak bez problemu można je też przygotować w piekarniku. Co prawda nie będą pachniały dymem, co jednak dla niektórych może się okazać zaletą. A jeśli je odpowiednio przyprawisz, będą smakować rewelacyjnie. Zastąpią ci nawet cały obiad, a z pewnością będą idealne na przekąskę.

Przepyszne pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków

  • 2 łyżki musztardy

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki keczupu

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • kilka kropel sosu tabasco

  • 1 cebula

  • mielona papryczka chilli

  • tymianek

  • rozmaryn

  • majeranek

  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie pieczonych ziemniaków

Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w ósemki. W misce wymieszaj musztardę, miód, keczup i sos sojowy. Sos dopraw tabasco, chilli, tymiankiem, rozmarynem i majerankiem.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub w piórka, dodaj do sosu razem z olejem. Całość dokładnie wymieszaj. Do przygotowanego sosu włóż ziemniaki, całość wymieszaj.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ziemniaki, tak by były ułożone w pojedynczej warstwie.

Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Ziemniaki piecz ok. 40 minut, aż będą z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie.

Po więcej inspiracji na ziemniaczane przysmaki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na kotlety ziemniaczane wg Karola Okrasy , a także na pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Gary Burfield-Wallis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy