Smakowite kotlety ziemniaczane z niespodzianką wg. przepisu Okrasy
Nadziewane kotlety ziemniaczane, czyli farszynki, są regionalnym specjałem, który zna wielu smakoszy. Smakują wyśmienicie niezależnie od tego, jakim farszem je wypełnimy. Karol okrasa proponuje nadzienie z podsmażonych pieczarek, białego twarogu i suszonych pomidorów. Spróbujecie?
Proponowaliśmy wam już przyrządzenie pysznych kotletów ziemniaczanych nadzianych brokułami czy kiszoną kapustą. Tym razem wraca my z recepturą Karola Okrasy. Kucharz przyrządza farszynki z pieczarkami, twarogiem i suszonymi pomidorami. Spróbujcie ich koniecznie — to połączenie was zachwyci.
Przepis na znakomite kotlety ziemniaczane Karola Okrasy
Składniki na farsz:
250 g pieczarek
150 g suszonym pomidorów z oleju
2 średnie cebule
150 g tłustego twarogu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na ciasto:
500 g mączystych ziemniaków
1 jajo
1 jajo
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na twarożek do podania:
150 g tłustego twarogu
50 ml śmietanki 30%
pół cebuli
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna
olej rzepakowy
Przygotowanie masy do kotletów:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na kwadrans. Przecieramy je przez sito lub przeciskamy przez praskę do miski. Odstawiamy w chłodne miejsce na czas przygotowywania pozostałych części dania.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki. Oprószamy je solą i pieprzem. Cebulę obieramy i siekamy. Gdy grzyby lekko odparują, dodajemy ją na patelnię, a następnie doprawiamy majerankiem.
Dusimy do miękkości pieczarek, uważając, by nie spalić cebuli. Suszone pomidory kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy je do masy na patelni i mieszamy. Farsz przekładamy na talerz, kruszymy na niego twaróg i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Formowanie farszynek:
Rozdrobnione ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną i wbijamy jajo. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na czysty i prószony mąką blat kuchenny. Krótko je wyrabiamy, by stało się plastyczne i gładkie.
Formujemy z niego wałek i kroimy go na plastry. Każdy z plastrów rozgniatamy w dłoni, tworząc niewielkie wgłębienie. Wypełniamy je obficie farszem. Brzegi ciasta zawijamy i sklejamy, by zamknąć go w środku. Nadziane ciasto formujemy w owal i delikatnie spłaszczamy.
Smażenie kotletów i podanie:
Tak przygotowane kotlety dokładnie oprószamy mąką i smażymy z obu stron na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. W trakcie przygotowywania kilkukrotnie przewracamy, by zbytnio nie zrumienić wierzchu.
Twaróg do podania rozdrabniamy widelcem i łączymy ze śmietanką. Dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Masę wykładamy na gotowe farszynki. Podajemy.
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla