Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowite kotlety ziemniaczane z niespodzianką wg. przepisu Okrasy

Smakowite kotlety ziemniaczane z niespodzianką wg. przepisu Okrasy

Smakowite kotlety ziemniaczane Karola Okrasy
canva/Rasulovs; TRICOLORS/East News

Nadziewane kotlety ziemniaczane, czyli farszynki, są regionalnym specjałem, który zna wielu smakoszy. Smakują wyśmienicie niezależnie od tego, jakim farszem je wypełnimy. Karol okrasa proponuje nadzienie z podsmażonych pieczarek, białego twarogu i suszonych pomidorów. Spróbujecie?

Proponowaliśmy wam już przyrządzenie pysznych kotletów ziemniaczanych nadzianych brokułami czy kiszoną kapustą. Tym razem wraca my z recepturą Karola Okrasy. Kucharz przyrządza farszynki z pieczarkami, twarogiem i suszonymi pomidorami. Spróbujcie ich koniecznie — to połączenie was zachwyci.

Przepis na znakomite kotlety ziemniaczane Karola Okrasy

Składniki na farsz:

  • 250 g pieczarek

  • 150 g suszonym pomidorów z oleju

  • 2 średnie cebule

  • 150 g tłustego twarogu

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na ciasto:

  • 500 g mączystych ziemniaków

  • 1 jajo

  • 1 jajo

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na twarożek do podania:

  • 150 g tłustego twarogu

  • 50 ml śmietanki 30%

  • pół cebuli

  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mąka pszenna

  • olej rzepakowy

Przygotowanie masy do kotletów:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na kwadrans. Przecieramy je przez sito lub przeciskamy przez praskę do miski. Odstawiamy w chłodne miejsce na czas przygotowywania pozostałych części dania.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki. Oprószamy je solą i pieprzem. Cebulę obieramy i siekamy. Gdy grzyby lekko odparują, dodajemy ją na patelnię, a następnie doprawiamy majerankiem.

Dusimy do miękkości pieczarek, uważając, by nie spalić cebuli. Suszone pomidory kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy je do masy na patelni i mieszamy. Farsz przekładamy na talerz, kruszymy na niego twaróg i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

Formowanie farszynek:

Rozdrobnione ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną i wbijamy jajo. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na czysty i prószony mąką blat kuchenny. Krótko je wyrabiamy, by stało się plastyczne i gładkie.

Formujemy z niego wałek i kroimy go na plastry. Każdy z plastrów rozgniatamy w dłoni, tworząc niewielkie wgłębienie. Wypełniamy je obficie farszem. Brzegi ciasta zawijamy i sklejamy, by zamknąć go w środku. Nadziane ciasto formujemy w owal i delikatnie spłaszczamy.

Smażenie kotletów i podanie:

Tak przygotowane kotlety dokładnie oprószamy mąką i smażymy z obu stron na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. W trakcie przygotowywania kilkukrotnie przewracamy, by zbytnio nie zrumienić wierzchu.

Twaróg do podania rozdrabniamy widelcem i łączymy ze śmietanką. Dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Masę wykładamy na gotowe farszynki. Podajemy.

Pokrojone pieczarki na desce
Pieczarki, twaróg i suszone pomidory będą doskonałe jako farsz ziemniaczanych kotletów

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram