Przesoliłaś ziemniaki? Nic straconego, możesz je jeszcze uratować. Mistrzowie kuchni mają 1 trik
Nie ma świecie kucharza, któremu nie zdarzyło się nigdy przesolenie ziemniaków. Ta mała kuchenna katastrofa może spotkać każdego, niezależnie od stopnia jego kulinarnego zaawansowania. Jeśli nieszczęście trafi na nas, warto wiedzieć jak uratować przesolone ziemniaki. Zrobienie z nich puree jest pomysłem tyleż prostym, co genialnym.
Przesolone ziemniaki to nie koniec świata. Zbyt słone warzywa nie są powodem, dla którego cały ich garnek mamy spisać na straty. Z naszego poradnika dowiesz się nie tylko tego, jak uratować przesolone ziemniaki, ale także jak gotować ziemniaki i ustrzec się przed podstawowymi kuchennymi błędami.
Jak gotować ziemniaki? Garść podstawowych informacji
O ile przesolone ziemniaki są jeszcze do uratowania, tak ich rozgotowanie stanowi większy problem. Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i były optymalnie miękkie? Odpowiedź na to pytanie jest bardziej złożona, niż by się mogło wydawać.
Rozpocznijmy od rozgraniczenia, czy gotujemy ziemniaki młode czy stare. Te młode możemy jedynie umyć i gotować w mundurkach. Skóra starych ziemniaków nie nadaje się do spożycia, wobec czego takie ziemniaki najlepiej obrać przed wsadzeniem ich do garnka. Jak gotować ziemniaki w prawidłowy sposób?
Do garnka wlej wody do takiego poziomu, aby po włożeniu ziemniaków każdy z nich był dokładnie przykryty płynem. Wodę posól i doprowadź do wrzenia, a następnie ostrożnie włóż do niej warzywa. Gotuj je do miękkości- nie powinno to zająć więcej niż 20-30 minut, zależnie od wielkości warzyw. Miękkość ziemniaka najłatwiej sprawdzić, wbijając w niego widelec.
Kiedy widelec gładko wchodzi w miąższ to znak, że ziemniaki są prawidłowo ugotowane. Należy wtedy odcedzić je i odstawić do przestudzenia. Wiesz już jak gotować ziemniaki, a jak uratować przesolone ziemniaki?
Jak uratować przesolone ziemniaki? Jest 1 prosty sposób
Najlepszą metodą na to, jak uratować przesolone ziemniaki jest...niedopuszczenie do przesolenia. Jak tego dokonać? Wystarczy trzymać się bezpiecznych proporcji soli do warzyw. Przyjmuje się, że optymalną ilością soli na 1 kg ziemniaków są 2 łyżeczki.
Jak uratować przesolone ziemniaki, kiedy zbyt duża ilość przyprawy zdążyła już trafić do garnka? Na szczęście jest jeszcze dla tych warzyw ratunek. Potrzebne będą do tego 2 proste kuchenne składniki.
Prostym sposobem jak uratować przesolone ziemniaki jest zrobienie z nich puree. W tym celu warzywa rozgnieć dokładnie za pomocą tłuczka a następnie dodaj do nich łyżkę masła. Rozcieraj energicznie całość i dolewaj stopniowo szklankę gorącego mleka. Ta metoda skutecznie uratuje smak ziemniaków.
Aby wyczerpać temat jak uratować przesolone ziemniaki należy wspomnieć, że do puree można dodać również odrobine słodkiej śmietanki. Zawarty w niej cukier skutecznie zamaskuje zbyt słony smak. Dobrym pomysłem będzie także dorzucenie do warzyw solidnej porcji posiekanego koperku. Gotowanie ziemniaków można znacznie przyspieszyć tymi prostymi metodami. Ziemniaki są przepyszne również z piekarnika.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
Babcia Hela zdradziła sekret puszystych racuchów. Największą wagę przywiązuje do 1 detalu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama