Puszysty sernik gotowany na zimno z bakaliami i galaretką
Składniki potrzebne do wykonania sernika gotowanego na zimno
Aby przygotować sernik na zimno, należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
1/2 kostki masła,
5 jajek,
2,5 litra mleka 3,2%,
1 cukier wanilinowy,
1/2 szklanki rodzynek,
1 litr śmietany 18%,
2 galaretki,
1 duże opakowanie herbatników lub biszkoptów na spód,
2 galaretki dobieramy smakowo do owoców,
1 szklanka cukru pudru,
świeże lub mrożone owoce do dekoracji,
około 1/2 szklanki dowolnych bakalii.
Sposób przygotowania sernika na zimno
Dno tortownicy o średnicy około 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub specjalną teksturą do ciasta. Ułóż biszkopty na dnie.
Bakalie sparz wrzątkiem i odsącz.
Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody, odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
Zagotuj mleko razem z cukrem waniliowym. Wlej śmietanę roztrzepaną mikserem z jajkami i zmniejsz ogień do minimum.
Na bardzo małym ogniu warz powstały wcześniej serek, nie mieszaj i nie gotuj. Po około 15 minutach wyłącz gaz i ostudź masę.
Po ostudzeniu odsączaj przez około 30 minut na gęstym sicie.
W międzyczasie utrzyj masło z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawaj do masy po jednej łyżce odsączoną i ostudzoną masę serową, ciągle miksując. A następnie wymieszaj z bakaliami.
Masę wylej na biszkopty i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Schłodź dobrze masę (przez około pół godziny).
Na powstałej masie serowej ułóż pokrojone owoce i zalej tężejącą galaretką.