Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszysty sernik gotowany na zimno z bakaliami i galaretką
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Puszysty sernik gotowany na zimno z bakaliami i galaretką

Puszysty sernik gotowany na zimno z bakaliami i galaretką
pixabay.com

Składniki potrzebne do wykonania sernika gotowanego na zimno

Aby przygotować sernik na zimno, należy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 1/2 kostki masła,

  • 5 jajek,

  • 2,5 litra mleka 3,2%,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 1/2 szklanki rodzynek,

  • 1 litr śmietany 18%,

  • 2 galaretki,

  • 1 duże opakowanie herbatników lub biszkoptów na spód,

  • 2 galaretki dobieramy smakowo do owoców,

  • 1 szklanka cukru pudru,

  • świeże lub mrożone owoce do dekoracji,

  • około 1/2 szklanki dowolnych bakalii.

Sposób przygotowania sernika na zimno

Dno tortownicy o średnicy około 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub specjalną teksturą do ciasta. Ułóż biszkopty na dnie. 

Bakalie sparz wrzątkiem i odsącz.

Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody, odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.

Zagotuj mleko razem z cukrem waniliowym. Wlej śmietanę roztrzepaną mikserem z jajkami i zmniejsz ogień do minimum.

Na bardzo małym ogniu warz powstały wcześniej serek, nie mieszaj i nie gotuj. Po około 15 minutach wyłącz gaz i ostudź masę.

Po ostudzeniu odsączaj przez około 30 minut na gęstym sicie.

W międzyczasie utrzyj masło z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawaj do masy po jednej łyżce odsączoną i ostudzoną masę serową, ciągle miksując. A następnie wymieszaj z bakaliami.

Masę wylej na biszkopty i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Schłodź dobrze masę (przez około pół godziny).

Na powstałej masie serowej ułóż pokrojone owoce i zalej tężejącą galaretką.

Tagi: