Puszysty sernik gotowany na zimno z bakaliami i galaretką
pixabay.com

Puszysty sernik gotowany na zimno z bakaliami i galaretką

Sernik gotowany na zimno to tzw. sernik na zimno, który może być podawany z owocami, jak i ze smakowymi galaretkami, a także innymi dodatkami. Przygotowanie sernika gotowanego na zimno może wydawać się trudne, ale nas szczęście takie nie jest. Jakie składniki potrzebne są do wykonania sernika gotowanego na zimno?

Składniki potrzebne do wykonania sernika gotowanego na zimno

Aby przygotować sernik na zimno, należy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 1/2 kostki masła,
  • 5 jajek,
  • 2,5 litra mleka 3,2%,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1 litr śmietany 18%,
  • 2 galaretki,
  • 1 duże opakowanie herbatników lub biszkoptów na spód,
  • 2 galaretki dobieramy smakowo do owoców,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • świeże lub mrożone owoce do dekoracji,
  • około 1/2 szklanki dowolnych bakalii.


Sposób przygotowania sernika na zimno

Dno tortownicy o średnicy około 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub specjalną teksturą do ciasta. Ułóż biszkopty na dnie.

Bakalie sparz wrzątkiem i odsącz.

Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody, odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.

Zagotuj mleko razem z cukrem waniliowym. Wlej śmietanę roztrzepaną mikserem z jajkami i zmniejsz ogień do minimum.

Na bardzo małym ogniu warz powstały wcześniej serek, nie mieszaj i nie gotuj. Po około 15 minutach wyłącz gaz i ostudź masę.

Po ostudzeniu odsączaj przez około 30 minut na gęstym sicie.

W międzyczasie utrzyj masło z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawaj do masy po jednej łyżce odsączoną i ostudzoną masę serową, ciągle miksując. A następnie wymieszaj z bakaliami.

Masę wylej na biszkopty i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Schłodź dobrze masę (przez około pół godziny).

Na powstałej masie serowej ułóż pokrojone owoce i zalej tężejącą galaretką.

Następny artykuł