Pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem i koperkiem
Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dodatek obiadowy możemy przygotować na wiele sposobów. Tym razem sięgniemy po przepis na surówkę z młodej kapusty, którą wzbogacimy o koperek, majonez oraz lekki jogurt naturalny. Efekt powala na łopatki.
Nie da się ukryć, że surówka z młodej kapusty już sama w sobie jest wyśmienitym smakołykiem. Z pewnością warto wzbogacić ją o koperek oraz majonez. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fantastyczna surówka z młodej kapusty
Bez wątpienia surówka jest jedną z pozycji obowiązkowych, której nie powinno zabraknąć w trakcie obiadu. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na specjał z selera . Dziś wypróbujemy recepturę, w której zagości młoda kapusta.
Młoda kapusta w formie surówki nie byłaby tak pyszna, gdyby nie wykorzystanie odpowiednich dodatków. Najlepiej sprawdzi się koperek i majone z. Surówka w tym wydaniu z pewnością zachwyci domowników. Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
główka młodej kapusty
-
2 marchewki
-
pęczek koperku
-
200 g gęstego jogurtu naturalnego
-
40 g majonezu
-
15 ml soku z cytryny
-
5 ml miodu
-
sól
-
pieprz
Surówka z młodej kapusty z dodatkiem koperku i majonezu
Na początku kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i głąba. Warzywo drobno szatkujemy. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach . Z kolei koperek siekamy. Składniki umieszczamy w misce.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą jogurt, majonez, sok z cytryny, miód oraz przyprawy. Powinniśmy otrzymać jednolity sos . Dodajemy go do rozdrobnionych warzyw. Całość starannie mieszamy.
Surówka jest już gotowa. Przed podaniem jej do obiadu, warto wstawić ją na trochę do lodówki. Dzięki temu smaki zdążą się należycie przegryźć. Warto wiedzieć, która kapusta jest najzdrowsza.
Canva / peredniankina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dibloguje.pl