Pyszna zupa ogórkowa bez dodatku śmietany
Zupa ogórkowa przyrządzona na warzywnym bulionie będzie równie smaczna, co jej mięsny odpowiednik. Wszystko za sprawą sojowej śmietanki, która przyjemnie podkręci smak i nada daniu odpowiedniej konsystencji. Spróbujcie raz, a pokochacie ten smak i nie wrócicie do klasyki.
Wegański nabiał jest doskonałą alternatywą klasycznych, często tłustych i ciężkostrawnych produktów. Robiliśmy już naleśniki bez nabiału czy jarzynową bez jaj i majonezu . Teraz czas na kolejny, polski klasyk w wersji roślinnej. Dajcie się skusić, a zobaczycie, że daniu bez mięsa naprawdę niczego nie brakuje, a smak budują przede wszystkim przyprawy , których nie powinniśmy sobie żałować.
Przepis na pyszną zupę ogórkową bez śmietany
Składniki:
-
400 g ogórków kiszonych
-
5 średnich ziemniaków
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku
-
1 średnia marchewka
-
1 nieduża cebula
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
-
pół łyżeczki tymianku
-
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
-
200 ml śmietanki sojowej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w nieco grubsze talarki. Cebulę obieramy i siekamy, czosnek obieramy z łupiny. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, na której szklimy cebulę z dodatkiem przypraw.
Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważajmy, by go nie zrumienić — stanie się wtedy gorzki. Dodajemy ziemniaki i marchew, a następnie zawartość naczynia zalewamy bulionem. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Ogórki wrzucamy do garnka, gdy warzywa nieco już zmiękną. Wsypujemy tymianek. Gotujemy przez około 10 minut. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Do ugotowanej zupy dodajemy posiekany koper.
Danie zabielamy, stopniowo wlewając śmietankę sojową. Najlepiej umieścić ją w osobnym naczyniu i zmieszać z odrobiną zupy, a następnie powoli przenieść do garnka , cały czas mieszając jego zawartość.
Źródło zdjęcia: canva/Ksenija_ok
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mniumniu