Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane bez dodatku jajka
Placki ziemniaczane wywołują wśród wielu osób nostalgiczne wspomnienia związane z dzieciństwem i jedzeniem placków na obiad. Wbrew pozorom do ciasta nie ma potrzeby dodawania jajek, dlatego poniżej prezentujemy przepis na placki z ziemniaków bez jajek. Placuszki wychodzą bardzo chrupiące i pyszne.
Placki ziemniaczane to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie szybkiego, a zarazem smacznego obiadu. Można podać je na wiele sposobów, choć ciągle najpopularniejszymi zostają podanie ich ze śmietaną, cukrem lub sosem na bazie grzybów czy mięsa.
Niektórzy mogą mieć nietolerancje jajek, przez co wiele przepisów na placki nie są dla nich przeznaczone. Na szczęście usunięcie jajek z masy nie wpływa ani na jej smak, ani na strukturę - odrobina skrobi ziemniaczanej rozwiązuje problem zbyt luźnego ciasta.
Przepis na placki ziemniaczane bez jajek
Składniki:
-
2 kg ziemniaków
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-
1 cebula
-
sól
-
pieprz w ziarnach
-
olej rzepakowy
Zacznij od obrania wszystkich kartofli, wykrojenia z nich czarnych i zielonych plam, a następnie dokładnego umycia każdej bulwy z osobna. Po oczyszczeniu zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (lub na najmniejszych, jeśli preferujesz bardziej delikatne placki).
Do ziemniaków dodaj przesianą mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach, dodaj ją do ziemniaków. Dopraw ciasto solą, świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej do wysokiej temperatury. Wykładaj na nią porcje ciasta i smaż placki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.
Źródło: canva/Christian Fischer, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mamaalergikagotuje Zapraszamy na nasz Instagram