Pyszne krokiety z kaszy jaglanej ze szpinakiem i serem
pixabay.com

Pyszne krokiety z kaszy jaglanej ze szpinakiem i serem

Poniższy przepis to propozycja na krokiety z ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem świeżego szpinaku oraz sera. Wszystko to w zasmażanej, złotej panierce. Jest to idealna propozycja dla wegetarian, którzy nie mogą jeść mięsa, ale także dla każdej osoby, która przepada za smakiem krokietów. To prosty i smaczny sposób na szybki obiad lub kolację. Na pewno się nie zawiedziecie.

Krótka historia krokietów

Skąd się jednak wzięły krokiety? Ich nazwa pochodzi od francuskiego czasownika croquer, czyli chrupać. W końcu panierka, w której robione są krokiety nadaje się idealnie do chrupania. Jednak mimo mylącej nazwy, krokiety wcale nie pochodzą z Francji, a ze starożytnego Rzymu. Ówcześnie ludzie obtaczali mięso i warzywa ciastem, tworząc w ten sposób małe, opiekane kotleciki. Zwyczaj ten rozpowszechnił się w Europie. W XVIII wieku Francuzi postanowili zrezygnować z panierki z ciasta i postawali na bułkę tartą. Obecnie krokiety znane są prawie na całym świecie. Można je zjeść w Niemczech, na Węgrzech, we Włoszech, na Kubie, w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, w Rosji, Belgii czy w Indiach, Japonii lub Korei Południowej. Lista tych krajów się nie kończy. Różnice są drobne. Przykładowo, w krajach azjatyckich krokiety mają więcej warzyw, a mniej mięsa niż u nas. Co ciekawe, słowo krokiet wymawia się bardzo podobnie w wielu krajach. Mowa tu także o tych odległych, które są zupełnie z innego kręgu kulturowego. Wybijają się jedynie Indie, które mówią na krokiety aloo tikki.

Jak należy podawać krokiety?

Aby sporządzić krokiety musimy oczywiście przygotować do nich farsz. Najbardziej podstawowy składa się z posiekanej kapusty kiszonej z dodatkiem zasmażanej cebuli. Farsz rozsmarowuje się na cieście i zawija. Krokiety smaży się na patelni. Ogółem podaje się je z zupami. Najlepiej zgrywają się z barszczem czerwonym. Świetnie też dają radę w pojedynkę. Poniższy przepis polecamy jednak zjeść z dodatkiem jakiegoś sosu, na przykład pieczarkowego. Dopasują się także do jogurtu naturalnego. Można je również podać obok sałatki z pomidora, cebuli i papryki.

Przepis na krokiety z kaszy jaglanej ze szpinakiem i serem

Krokiety można przygotować ze wcześniej ugotowanej kaszy jaglanej, przechowywanej w lodówce. Możemy więc wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu czy kolacji. Danie to może być dodatkiem do jakiego posiłku lub stanowić jego całość. Na pewno docenicie jego smak.

Składniki na 3 porcje:

- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 50 g szpinaku
- 30 g tartego żółtego sera (najlepiej mozzarella, cheddar lub gouda)
- 1 jajko
- olej roślinny lub masło klarowane
- sól
- zmielony biały pieprz


Składniki na panierkę:

- 1 duże jajko

- bułka tarta

Sposób przygotowania:

Najpierw przepłukujemy kilkakrotnie kaszę jaglaną na sicie ciepłą wodą, a potem wkładamy do garnka i zalewamy 350 ml zimnej wody. Gotujemy pod przykryciem do momentu, w którym kasza wchłonie cały płyn. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Wkładamy ją do miski i rozgniatamy. Możemy to zrobić praską lub dłonią. Gdy już to zrobimy, dodajemy do kaszy dokładnie umyty oraz osuszony i posiekany szpinak, a także starty ser oraz jajko. Doprawiamy wszystko solą i białym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy masę w kształt krokietów i obtaczamy najpierw w roztrzepanym i osolonym jajku, a później w bułce tartej. Smażymy krokiety na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Czekamy aż przybiorą złotawy kolor. Wtedy możemy je zajadać!

Krokiety z sosem pieczarkowym

Jak wyżej wspomnieliśmy, krokiety te idealnie dopasują się do sosu pieczarkowego. Wykonanie go jest szybkie i proste. Wystarczy, że na rozgrzanym oleju podsmażymy pokrojone pieczarki z posiekaną cebulą i czosnkiem. Gdy już się delikatnie przypieką, dodajemy do nich trochę śmietany. Nie wrzucamy od razu całości na patelnie, a robimy to powoli. Tak, aby połączyła się ze składnikami. Doprawiamy sos solą oraz pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli jest zbyt gęsty, możemy go rozcieńczyć wodą. Wtedy sos jest gotowy do podanie razem z naszymi krokietami.

Smacznego!

Następny artykuł