Pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami
Śledzie wystarczy zestawić z 2-3 składnikami, aby zamienić je w smaczną przekąskę. Jeśli zaś podasz je w efektowny sposób, będą też idealne na przystawkę. Zobacz jak przygotować pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami.
Solone filety śledziowe doskonale komponują się z wieloma składnikami. Możesz je przygotować w wersji na ostro, a także na słodką nutę. Wcześniej warto je namoczyć w wodzie lub mleku, by usunąć z nich nadmiar soli. Zbyt słony smak może bowiem przyćmić pozostałe składniki i nie będzie przyjemny dla naszych kubków smakowych.
Pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami
Składniki:
-
6 solonych filetów śledziowych
-
2 cebule
-
3 winne jabłka
-
łyżeczka soku z cytryny
-
4 łyżki majonezu
-
sól
-
natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie śledzi pod pierzynką
Filety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 1-2 godziny. Po tym czasie odsącz je, osusz, pokrój na kawałki.
Cebulę obierz z łupin, pokrój w kostkę lub półkrążki. Umieść na sicie, przelej wrzątkiem, odsącz.
Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cebulą i majonezem, przypraw pieprzem.
W naczyniu układaj na przemian warstwy śledzia i majonezu z dodatkami. Wierzch udekoruj natką pietruszki lub koperkiem. Przed podaniem śledzie schłodź.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne śledzie. Zobaczcie, jak przygotować śledzie w curry , a także jak zrobić marynowane śledzie bez octu .
Źródło zdjęcia: canva/Taku_S
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis