Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym
Najpopularniejszy przepis na śledzie to oczywiście śledź w śmietanie. To niesamowite, jak te dwa smaki fantastycznie przegryzają się ze sobą. Śmietana nadaje daniu kaloryczności, ale to nie ma znaczenia przy tak wytrawnej przekąsce. Śledzie idealnie sprawdzają jako towarzysze wysokoprocentowych napojów. Zwłaszcza, gdy są to śledzie w curry z ogórkiem konserwowym.
Prosta lista składników
Oczywiście śledzie można kupić już właściwie przygotowane, jednak zrobienie ich samodzielnie sprawi, że pozbędziesz się konserwantów i innych możliwych chemicznych substancji. Przygotowanie posiłków samodzielnie odpręża i pozwala na kultywowanie tzw. slow-life, czyli życia na wolnych obrotach.
Składniki:
1 filet ze śledzia.
1 opakowanie śmietany 18%.
Łyżka stołowa majonezu.
3 ogórki konserwowe.
Musztarda Dijon.
Curry.
Pół cebuli.
Sól, pieprz do smaku.
Świeży koperek.
Musztarda będzie świetnym połączeniem, które zmiksuje łagodność śmietany i słoność śledzia. Curry natomiast nada przekąsce nieco animuszu indyjskiej kuchni.
Przygotowanie śledzi
Śledzie wyjmij z zalewy i dokładnie opłucz. Pozostaw na ok. 1,5h w słodkiej wodzie, co jakiś czas wymieniając ją na świeżą. Ten zabieg sprawi, że śledź wypłucze się z niechcianego w tym przepisie nadmiaru soli. Kiedy będziesz pewien, że ryba jest czysta, możesz pokroić ją w kostkę lub pasy.
Ogórki i cebulę pokrój w drobna kosteczkę, wrzuć do miseczki ze śmietaną. Dodaj łyżkę majonezu musztardę. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Dodaj sól, pieprz oraz curry. Bardzo możliwe, że sos będzie bardzo kwaśny. Nie bój się dodać szczypty cukru (lub bardziej zdrowego - cukru trzcinowego).
Pokrojonego na kawałeczki śledzia włóż do sosu. Pozostaw na całą noc w lodówce, ponieważ smaki muszą się zdążyć przegryźć. Kiedy już będziesz wykładać go na talerz, na górę przekąski połóż koperek.
Z czym jeść śledzie w curry?
Mimo, że potrawa poprzez curry wydaje się dosyć egzotyczna, pamiętaj że śledzie w curry z ogórkiem konserwowym je się na zimno. Talerz możesz wzbogacić o tłuczone ziemniaki z masłem lub chrupki, świeży chleb.
Śledzie z curry możesz zjeść na obiad jako drugie danie. Dodając do nich sałatkę z pomidorów lub po prostu dołączając śledzie do sałatki zawierającej nieco więcej składników. Śledzie (co trochę zaskakujące) świetnie smakują w towarzystwie suszonej żurawiny lub… moreli. Te nietypowe na pozór smaki są obecne w polskiej kuchni od dawna.
Filety śledziowe to często jedno z dań na świątecznym stole. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby w nadchodzące święta zaproponować rodzinie nieco inne smaki, niż dotychczas. Miłe urozmaicenie może otworzyć drzwi do poznawania nowych potraw przez starsze osoby w rodzinie. Dla “bezpieczeństwa” zawsze możesz postawić na dwie równoległe wersje: klasyczną i innowacyjną.
Przekąska jest też świetna jako zagryzka do wspomnianych na początku napojów wysokoprocentowych. Te jednak należy pić wyłącznie z umiarem, jako płyn pobudzający apetyt przed daniem głównym.
Śledzie z ogórkiem konserwowym i curry — inne pomysły
Wariacją na temat tej potrawy mogą okazać się ogórki konserwowe z curry. Co oznacza, że przygotowując ogórki gruntowe do zalewy, należy dodać odrobinę curry i papryki. Po tygodniu od zawekowania słoika, ogórki nabiorą nie tylko ciekawego koloru, ale także niecodzienny, słodko-kwaśny smak. Jeśli tylko możesz spędzić nieco więcej czasu nad przygotowaniem śledzi z ogórkiem konserwowym i curry, warto przygotować wcześniej ogórki.
Jeden prosty trik, który ułatwi Ci pracę nad przekąską? Słoik. Tak, słoik jest tutaj kluczowym elementem, ponieważ dzięki niemu smaki wymieszają się tak dobrze, jak nigdy wcześniej. Śledzie zamocz w mleku (lub tak, jak podaliśmy za pierwszym razem - w wodzie), a następnie przełóż do słoika. Tam zmieszaj ze sobą śmietanę, majonez, musztardę, cebulkę i przyprawy. Zamknij i wstrząśnij na tyle mocno, aby składniki w pełni się ze sobą wymieszały. Tak przygotowane śledzie odstaw do lodówki na 2 do 3 dni. Nie musisz martwić się o jego świeżość. Śledź w occie potrafi spędzić w lodówce 3 tygodnie i być gotowy do zjedzenia.