Smakosze.pl Przepisy Pyszny i aromatyczny sposób na domowy ketchup
canva/Mariha-kitchen, Getty Images Pro

Pyszny i aromatyczny sposób na domowy ketchup

29 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ketchup stanowi jeden z najważniejszych dodatków i sosów - wykorzystuje się go do wielu potraw z najróżniejszych kuchni świata. W sklepach dostępne jest mnóstwo wariantów ketchupu, jednak najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie przygotowany własnoręcznie. Dlatego poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na ketchup. Wystarczy raz go spróbować, aby całkowicie zrezygnować z kupowania go w sklepie.

Ketchup wywodzi się pierwotnie z kuchni chińskiej, gdzie prawdopodobnie służył w dawnych czasach jako zaprawa do dań rybnych. Nazwa pochodzi od słowa "kôe-chiap " w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie "zaprawa do ryb".

Zaletą własnoręcznie zrobionego ketchupu jest przede wszystkim znajomość wszystkich składników. W takim sosie nie ma konserwantów, ulepszaczy smaku i innej chemii, dlatego jest znacznie zdrowszy. Co więcej, dostosowanie dokładnego profilu smakowego jest wyjątkowo ważne - dzięki temu można mieć pewność, że ketchup posmakuje każdemu.

Przepis na domowy ketchup

Składniki:

  • 2 kg pomidorów

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 7 łyżeczek octu jabłkowego

  • 4 łyżeczki cukru

  • 4 łyżeczki oleju

  • 4 łyżeczki gładkiej musztardy

  • sól

  • pieprz

Zacznij od sparzenia i obrania pomidorów ze skórki. Usuń gniazda nasienne oraz szypułki. Pokrój pomidory na mniejsze, wrzucając kawałki bezpośrednio do dużego garnka . Postaw go na średnim gazie i doprowadź do wrzenia.

W międzyczasie obierz cebulę i czosnek ze skórki. Posiekaj je w drobną kostkę i dodaj do garnka z pomidorami. Do całości wrzuć również musztardę, cukier, ocet jabłkowy, olej, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz.

Gotuj ketchup przez 40 minut, aż część wody wyparuje i sos zrobi się gęstszy. Dla uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji zmiksuj warzywa blenderem i przeciśnij je przez sitko. Gorący przelej do czystych i wyparzonych słoików. Bez pasteryzacji ketchup można przechowywać do 4 dni w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka. Ten tekst zdradza przepis na domową kiełbasę ze słoika.

Bigos

Źródło zdjęcia: canva/cislander, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy