Pyszny makaron penne zapiekany z szynką i mozzarellą
pixabay.com

Pyszny makaron penne zapiekany z szynką i mozzarellą

Makaron penne zapiekany z szynką i posypany aromatyczną mozzarellą to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe. Przygotowanie go jest bardzo proste. Wystarczy się tylko trzymać przepisu. Zapiekanka makaronowa idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni, kiedy zamiast gotować, mamy ochotę schować się pod kocem. Polubią ją dzieci i dorośli. Składniki można do woli modyfikować. Polecamy!

Co to jest makaron penne?

Makaron penne to rodzaj makaronu o kształcie rurek. Pochodzi on z południa Włoch. Wyróżnia się makaron penne rigate (rurki rowkowane) oraz makaron penne liscie (rurki gładkie). Podaje się go najczęściej z owocami morza lub pesto. Jednak liczba możliwych dań z tym składnikiem jest wręcz nieograniczona. Ciekawą propozycją jest np. wykorzystanie penne do dań z kurczakiem albo wołowiną. Jeśli jednak staramy się unikać mięsa, dobrym rozwiązaniem jest makaron ze szpinakiem, a nawet w pomidorach. W ograniczonych ilościach można jeść go też na diecie. 100 g ugotowanego makaronu penne zawiera 131 kcal. Osoby odchudzające się powinny sięgać przede wszystkim po jego wersję pełnoziarnistą. Chociaż nie różni się bardzo w kwestiach kaloryczności od tej pszennej, to zawiera znacznie więcej błonnika, który daje nam uczucie sytości. Poza tym obniża stężenie glukozy we krwi i zmniejsza wchłanianie cholesterolu.

Zapiekanka z szynką parmeńską

Z makaronem penne możemy stworzyć dania wyjęte prosto z kuchni włoskiej. Do naszego zapiekanego posiłku polecamy użyć szynki parmeńskiej. Ma bardzo intensywny, wyrafinowany smak. Można odczuć w niej nawet lekką słodycz. Poza tym jest bardzo cieniutka – jeden paseczek to grubość kartki papieru. Jej oficjalna nazwa to Prosciutto di Parma i jest prawdopodobnie najbardziej znaną na świecie włoską wędliną. Produkowana jest tylko i wyłącznie w okolicach północy Włoch i musi posiadać specjalny certyfikat. Co ciekawe, jej tworzenie jest określone bardzo specyficznymi normami. Świnie, z których się ją produkuje, muszą być odpowiednio karmione i ważyć nie mniej niż 140 kg i nie być młodsza niż 10 miesięcy. Samą szynkę wiesza się w specjalnych pomieszczeniach, wentylowanych powietrzem z okolicznych lasów i pól. Proces ten trwa 12 miesięcy, czyli tyle, ile mięso potrzebuje do „dojrzenia”. Dzięki tak rygorystycznym zasadom otrzymujemy kruchą i pachnącą szynkę parmeńską o delikatnym smaku.

Przepis na makaron penne zapiekany z szynką i mozzarellą

Makaron zapiekany z szynką i mozzarellą to proste i szybkie danie, które można z powodzeniem zaserwować na rodzinny obiad. Świetnie sprawdzi się też do podania podczas wizyty gości. Zamiast biegać między kuchnią a jadalnią, zaserwujemy szybki zapiekany makaron. Wykonamy go błyskawicznie, a otrzymamy dużą porcję pysznego i sycącego dania. Smaku doda mu zeszklona na oliwie cebula oraz pokrojona w kostkę cukinia. Mozzarella z szynką parmeńską świetnie będą razem współgrały, lecz jeśli nie macie szansy zdobyć tego typu wędliny, możecie oczywiście użyć innej. W obu wersjach nasza zapiekanka wyjdzie pyszna!

Składniki na 4 porcje

200 g makaronu penne pszenny lub pełnoziarnisty
1 cebula
3 łyżki oliwy
100 g szynki parmeńskiej
150 g sera mozzarella


Opcjonalnie:

200 g cukinii
garść posiekanej natki pietruszki


Sposób przygotowania:

Nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy penne zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu. Odcedzamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. W międzyczasie nagrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę oraz, opcjonalnie, cukinię. Smażymy je przez około 10 minut i co jakiś czas mieszamy. Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę szynkę i dalej smażymy. Po około 3 minutach dodajemy ugotowany makaron i doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać garść posiekanej natki pietruszki. Zdejmujemy danie z ognia i dodajemy połowę startego sera. W gruncie rzeczy taka potrawa jest już gotowa do jedzenia, jednak my ją trochę ulepszymy. Mieszamy składniki i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Na samą górę wsypujemy jeszcze resztę startego sera. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Zapiekankę możemy podawać od razu lub schować na później.

Następny artykuł