Smakosze.pl Przepisy Śniadaniowe fit racuchy z jabłkami według Anny Lewandowskiej
East News oraz wikipedia.org/Pilecka https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Śniadaniowe fit racuchy z jabłkami według Anny Lewandowskiej

3 marca 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Racuchy to danie, które uwielbiamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest oczywiście przepyszne, a w towarzystwie nawet zwykłego cukru pudru smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo racuchy są banalnie proste do przyrządzenia.

W czasach dzieciństwa nie jeden z nas pomagał babci w tarciu jabłek albo dodawaniu do nich składników. Dziś sami musimy zadbać, by na naszych talerzach pojawiały się pyszności. Całe szczęście może nam w tym pomóc receptura Anny Lewandowskiej.

Czemu racuchy od Ani są inne niż wszystkie? 

Anna Lewandowska jest mistrzynią receptur, które smakują niczym doskonale znane nam dania, a zarazem są lżejsze i bardziej przyjazne dla zdrowia i figury. Nie inaczej jest w przypadku racuchów z jabłkiem.

Wersja Anny Lewandowskiej nie zawiera zwykłej pszennej mąki ani tłustego mleka, dzięki czemu nie towarzyszy nam po jej zjedzeniu nieprzyjemne uczucie ciężkości. Dodatkowym atutem jest cynamon, który sprawia, że racuchy mają aromat świeżej szarlotki.

Przepis na racuchy z jabłkami według Anny Lewandowskiej 

Potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego albo bez laktozy

  • 1 duże jabłko

  • jajko

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

  • 3 szklanki mąki owsianej

  • 1 łyżka cukru kokosowego - ewentualnie trzcinowego

  • 10 gram drożdży

  • pół łyżeczki cynamonu

Najpierw w miseczce mieszamy droższe z mlekiem oraz cukrem. Po kilku minutach do tej mieszanki możemy dodać kolejne składniki. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy ze sobą drożdżową masę oraz mąkę, jajko i cynamon.

Jabłko możemy albo tradycyjnie po obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach, albo pokroić w cienkie plasterki. Jeśli wybraliśmy pierwszą opcję, to jabłko dodajemy do reszty ciasta i mieszamy.

[ EMBED-19 ]

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, dzięki niemu nasze racuchy się nie przypalą. Racuchy wykładamy partiami, jeśli zdecydowaliśmy się na pokrojenie jabłek w plasterki, to na wierzchu każdego placka układamy po jednym plasterku.

Racuchy smażymy z obu stron. Po zdjęciu z patelni możemy lekko posypać je cukrem albo dodać ulubioną, domową konfiturę. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: foodsbyann

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy