Racuchy drożdżowe
Wikipedia / autor: Pilecka / licencja: CC 3.0

Racuchy drożdżowe - przepis na kultowy polski podwieczorek

Tradycyjne polskie racuchy drożdżowe to idealne danie na szybki obiad na słodko. Kochają je dzieci i dorośli, a przepis na nie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Spróbuj przepisu na delikatne i kruche racuchy drożdżowe, aby umilić swoim bliskim czas.

Polskie racuchy

Racuchy to placuszki smażone na złoty kolor, nadziewane różnego rodzaju owocami, najczęściej jabłkami lub gruszkami. Czasami przepis jest modyfikowany i dodaje się do nich banany, a także brzoskwinie. W zasadzie do racuchów drożdżowych możesz dodać takie owoce, jaki ci pasują, bo z nimi wszystko będzie smakowało idealnie.

Tego potrzebujesz do racuchów drożdżowych

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- olej

Do podania:

- ulubione owoce
- cukier puder

Przygotowanie racuchów drożdżowych:

Mąkę przeciąć do miski, na środku zrobić wgłębienie w mące i dodać tam pokruszone drożdże, wsypać cukier i zalać 1/2 szklanki letniego mleka.
Miskę należy przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Po upływie tego czasu dodać jajko i 1 szklankę mleka, wszystko razem wymieszać mikserem.
Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej.

Ciasto należy nabierać łyżką i wykładać na rozgrzany olej.
Racuchy smażyć do uzyskania złotego koloru po obu stronach.

Po usmażeniu placuszki można odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć olej.
Podawać z ulubionymi owocami i cukrem pudrem.

Następny artykuł