Smakosze.pl Przepisy Kefir, jogurt i maślanka odpadaja. Babcia Krysia do racuchów wlewa inny składnik
Canva / arfo

Kefir, jogurt i maślanka odpadaja. Babcia Krysia do racuchów wlewa inny składnik

26 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Puszyste racuchy bez dodatku drożdży? Babcia Krysia opracowała wyjątkowy przepis na ten specjał. Ciasto na racuchy wychodzi idealne dzięki dodatkowi zsiadłego mleka. Ani się obejrzysz, jak znikną z talerzy.

Delikatne racuchy z dodatkiem zsiadłego mleka wykonasz w 3 prostych krokach. Wymieszaj składniki, wyrób ciasto i usmaż placuszki. Potem zostaje już tylko pałaszowanie ich z ulubionymi dodatkami.

Przepis na rewelacyjne racuchy na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka

  • tłuszcz do smażenia

Jak usmażyć smakowite puszyste racuchy?

W sporej misce połącz wszystkie sypkie składniki na racuchy. Następnie dodaj do nich zsiadłe mleko i jajko . Całość wymieszaj wstępnie na pomocą łyżki stołowej.

Czysty kuchenny blat podsyp niedużą ilością mąki . Wyłóż na nią ciasto i zacznij wyrabiać je ręcznie . Dobrze wyrobione ciasto na racuchy powinno być gładkie i elastyczne .

Ciasto na racuchy dość cienko rozwałkuj . Za pomocą szklanki powykrawaj z niego niewielkie kółka , lub pokrój w mniejsze kwadraty przy użyciu noża . Na patelni rozgrzej dobrze tłuszcz i smaż każdy placuszek z obu stron na rumiany kolor .

Gotowe racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego . Można podawać je zaraz po usmażeniu . Świetnie komponują się z cukrem pudrem, kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą . Jesiennym racuchom z dyni wprost nie można się oprzeć . Czy wiesz, że nabiał w racuchach możesz łatwo zastąpić popularnym napojem ?

Canva / -lvinst-
Canva / -lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy