Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjny makowiec japoński - bez zawijania
canva/ajafoto, Getty Images

Rewolucyjny makowiec japoński - bez zawijania

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jesteśmy przyzwyczajeni, że w Polsce makowcem nazywamy zawijane w roladę ciasto z nadzieniem makowym. Japończycy opracowali rewolucyjny przepis, który pozwala wykonać to ciasto bez zwijania. Taki wypiek jest znacznie prostszy w wykonaniu, smakuje obłędnie i doskonale pasuje na świątecznym stole. Poniżej prezentujemy sposób na jego przygotowanie.

Makowiec kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy wiele domów wypełnionych jest zapachami przyprawy do piernika, maku oraz pieczonych ryb. Tradycyjnie ciasto to jest zawijane w roladę bądź nadzienie zamknięte jest pomiędzy dwoma warstwami ciasta.

W Japonii makowca robi się jednak zupełnie inaczej i masę z maku od razu łączy się z ciastem. Dzięki temu należy włożyć w niego o wiele mniej pracy, smak maku jest równomiernie rozprowadzony po całym łakociu, a po polaniu go polewą wygląda doskonale i wyjątkowo apetycznie.

Przepis na japoński makowiec

Składniki:

  • 8 łyżek kaszy manny

  • 200 g maku

  • 200 g cukru

  • 2/3 kostki masła

  • 5 jajek

  • 3 jabłka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szklanka rodzynek

  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Polewa:

  • pół kostki masła

  • 50 g kakao

  • pół szklanki cukru pudru

  • 4 łyżki mleka

Zacznij od namoczenia rodzynek w gorącej wodzie. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Mak zalej wrzącą wodą i odstaw do wystudzenia. Po ostudzeniu odcedź owoce i mak. Przełóż go do dużej miski.

Do maku dodaj roztopione i wystudzone masło. Do osobnej miski wbij jajka, wsyp 200 g cukru i ubijaj, aż uzyskasz puszystą masę . Dodaj jajka do maku. Wymieszaj, a następnie wsyp kaszę, proszek do pieczenia, jabłka, rodzynki, skórkę pomarańczową, ekstrakt z migdałów i dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Wszystkie składniki na polewę podgrzej w rondelku, aż się połączą. Na wierzch chłodnego ciasta rozlej polewę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, czym można zastąpić proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.

Makowiec

Źródło zdjęcia: canva/Taratorki, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy