RosółKadr z kanału Tomek Lach udostępnionego na portalu youtube.com

Przepis na rosół z programu Makłowicza bije na głowę wszystkie inne. Warto skorzystać z 2 cennych wskazówek

Rosół jest jedną z prostszych zup, która jednak zakłada kilka ważnych kroków, wedle których należy postępować. Makłowicz podzielił się swoim przepisem, dzięki któremu uzyskamy idealny smak. Należy przede wszystkim pamiętać o czasie gotowania, ale i wykorzystać domową wegetę. W tym wpisie znajdziecie przepis nie tylko na aromatyczny rosół według Makłowicza, ale i wegetę, którą zrobicie we własnej kuchni.

Rosół to już nasz klasyk, który znany jest na całym świecie. Chętnie jedzą go przyjezdni, którzy w trakcie pobytu w Polsce próbują nasze flagowe potrawy. Rosół kojarzy się również z klasycznym, domowym obiadem i smakiem dzieciństwa. To doskonała propozycja na pyszny obiad, ale i zdrowotną miksturę, która szybko postawi nas na nogi. Makłowicz podzielił się swoim przepisem oraz cenną wskazówką, dzięki której uzyskamy idealny w smaku rosół.

Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na cudowne ciasto Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na cudowne ciasto "Marysieńka". Wygląda jak milion dolarów, a smakuje wręcz niebiańskoCzytaj dalej

Rosół to prozdrowotna pozycja w menu

Rosół to znana wszystkim niezagęszczanazupa, która jest wywarem mięsno-warzywnym. Przyrządzamy go z wykorzystaniem drobiu, a ewentualnie wołowiny czy baraniny. Rosół podawany jest najczęściej z makaronem typu nitki, wstążkami lub z kluskami, a nawet z ziemniakami. To zupa, która z uwagi na obecność mięsa i wartościowych odżywczo warzyw ma prozdrowotnywpływ na nasz organizm. Przede wszystkim bardzo dobrze rozgrzewa, ale i wspiera naszą odporność. Radzi sobie również ze stanami osłabienia czy pierwszymi objawami choroby. Co więcej, rosół jest idealną bazą do wykonania innych zup z uwagi na formę wywaru, którą przybiera.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wypij go jeszcze przed śniadaniem. Od razu zauważysz duże zmiany w swoim ciele
  2. Doda przeszła samą siebie. W egzotycznym kraju zafundowała mieszkańcom odważne widoki. "Postawiłam na skromność"
  3. Sprawdzony sposób na chrupiące placki ziemniaczane, już nigdy nie "opiją" się tłuszczem. Kluczowa jest 1 prosta czynność

Przepis na rosół według Makłowicza

W swoim kulinarnym programie, Makłowicz podzielił się przepisem na idealny rosół. Zdradził również pewną, cenną wskazówkę, która sprawi, że kostki rosołowe będą zbędnym elementem w naszym przepisie. Jak się okazuje, tajemnicą idealnego smaku, jest długie gotowanie, co zapewni idealny smak warzyw oraz mięsa.

Składniki:

  • pół kury,
  • 0,5 kg antrykotu wołowego,
  • 2 l wody (może być więcej, by woda przysłoniła wszystkie składniki),
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarnka ziela angielskiego,
  • 3-4 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • por,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 cebula spalona na ogniu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania naszego mięsa na rosół. W pierwszej kolejności zalewamy je zimną wodą, co zagwarantuje przejście smaku do całej zupy.

Do mięsa zalanego zimną wodą dodajemy przyprawy: liść laurowy oraz ziele angielskie. Tak przygotowaną zupę gotujemy około godziny. W trakcie gotowania doglądamy zupę oraz ściągamy z niej pianę.

Do zupy dodajemy obrane i umyte warzywa, a dodatkowo cebulę, którą w pierwszej kolejności opalamy. Jak się okazuje, jest to cenna wskazówka, która wpływa na rewelacyjny smak całego dania.

Całość gotujemy przez następne 2 godziny i doprawiamy solą oraz pieprzem. W zależności od preferencji, możemy doprawić nasz rosół domową wegetą. Jest ona bardzo prosta do zrobienia.

Rosół najlepiej podawać z makaronem domowym lub kupnym w formie nitek. Gotowy rosół na talerzu przyozdabiamy kawałkiem pietruszki.

Przepis na domową wegetę

Składniki:

  • 1 paczka suszonych warzyw (suszona włoszczyznę firmy Kucharek)
  • 1 łyżka prażonej cebulki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanego lubczyku (ew. suszonego w proszku),
  • 2 łyżeczki kurkumy (nadaje ona złotawy kolor),
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia i poszatkowania warzyw kilka dni wcześniej w tym nać pietruszki oraz lubczyk. Układamy na płaskim naczyniu i pozostawiamy do wysuszenia.
Mieszankę suszonych warzyw oraz prażoną cebulę mielimy. Możemy zrobić to za pomocą młynka do kawy lub blendera. Do zmielonych warzyw dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie całość. Na koniec przekładamy do zamykanego naczynia i gotowe.

Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Rosół - Przepis na tradycyjną, polską zupę na kanale Tomek Lach na platformie YouTube

Fani Rancza odkryli niesamowite sekrety produkcji. Chodzi o słynne pierogiFani Rancza odkryli niesamowite sekrety produkcji. Chodzi o słynne pierogiCzytaj dalej

Zobacz także na w naszych serwisach:

  1. Skandaliczne zdjęcie obiegło internet. Szpital się tłumaczy
  2. Rząd kusi ozdrowieńców do oddania osocza. Padły propozycje, które mogą zachęcić wielu Polaków
  3. Niby dobrze znana, a smakuje zupełnie inaczej. Surówka z czerwonej kapusty z 1 dodatkiem dosłownie podbije twoje podniebienie
  4. Dodajesz lubczyk do rosołu? Cudownie, ale w dwóch sytuacjach koniecznie z niego zrezygnuj
  5. Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepis
  6. Suczka nie przestawała lizać właścicielki po nosie. Próbowała ją ostrzec, wizyta u lekarza wyjawiła całą prawdę
  7. Dokładnie 7 dni na złożenie wniosku o dopłatę. Tysiące osób mogą otrzymać pomoc

Źródło: tygryski-to-lubia.blogspot.com/

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł