Smakosze.pl
Rosół

Kadr z kanału Tomek Lach udostępnionego na portalu youtube.com

Przepis na rosół z programu Makłowicza bije na głowę wszystkie inne. Warto skorzystać z 2 cennych wskazówek

22 Listopada 2020

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Rosół jest jedną z prostszych zup, która jednak zakłada kilka ważnych kroków, wedle których należy postępować. Makłowicz podzielił się swoim przepisem, dzięki któremu uzyskamy idealny smak. Należy przede wszystkim pamięt

Rosół to już nasz klasyk, który znany jest na całym świecie. Chętnie jedzą go przyjezdni, którzy w trakcie pobytu w Polsce próbują nasze flagowe potrawy. Rosół kojarzy się również z klasycznym, domowym obiadem i smakiem dzieciństwa. To doskonała propozycja na pyszny obiad, ale i zdrowotną miksturę, która szybko postawi nas na nogi. Makłowicz podzielił się swoim przepisem oraz cenną wskazówką, dzięki której uzyskamy idealny w smaku rosół.

Rosół to prozdrowotna pozycja w menu

Rosół to znana wszystkim niezagęszczana zupa, która jest wywarem mięsno-warzywnym. Przyrządzamy go z wykorzystaniem drobiu, a ewentualnie wołowiny czy baraniny. Rosół podawany jest najczęściej z makaronem typu nitki, wstążkami lub z kluskami, a nawet z ziemniakami. To zupa, która z uwagi na obecność mięsa i wartościowych odżywczo warzyw ma prozdrowotny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim bardzo dobrze rozgrzewa, ale i wspiera naszą odporność. Radzi sobie również ze stanami osłabienia czy pierwszymi objawami choroby. Co więcej, rosół jest idealną bazą do wykonania innych zup z uwagi na formę wywaru, którą przybiera.

Przepis na rosół według Makłowicza

W swoim kulinarnym programie, Makłowicz podzielił się przepisem na idealny rosół. Zdradził również pewną, cenną wskazówkę, która sprawi, że kostki rosołowe będą zbędnym elementem w naszym przepisie. Jak się okazuje, tajemnicą idealnego smaku, jest długie gotowanie, co zapewni idealny smak warzyw oraz mięsa.

Składniki: 

  • pół kury,

  • 0,5 kg antrykotu wołowego,

  • 2 l wody (może być więcej, by woda przysłoniła wszystkie składniki),

  • 1 liść laurowy,

  • 2 ziarnka ziela angielskiego,

  • 3-4 marchewki,

  • 1/2 selera,

  • por,

  • 2 korzenie pietruszki,

  • 1 cebula spalona na ogniu,

  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania naszego mięsa na rosół. W pierwszej kolejności zalewamy je zimną wodą, co zagwarantuje przejście smaku do całej zupy. 

Do mięsa zalanego zimną wodą dodajemy przyprawy: liść laurowy oraz ziele angielskie. Tak przygotowaną zupę gotujemy około godziny. W trakcie gotowania doglądamy zupę oraz ściągamy z niej pianę

Do zupy dodajemy obrane i umyte warzywa, a dodatkowo cebulę, którą w pierwszej kolejności opalamy. Jak się okazuje, jest to cenna wskazówka, która wpływa na rewelacyjny smak całego dania.

Całość gotujemy przez następne 2 godziny i doprawiamy solą oraz pieprzem. W zależności od preferencji, możemy doprawić nasz rosół domową wegetą. Jest ona bardzo prosta do zrobienia. 

Rosół najlepiej podawać z makaronem domowym lub kupnym w formie nitek. Gotowy rosół na talerzu przyozdabiamy kawałkiem pietruszki. 

Przepis na domową wegetę

Składniki:

  •  1 paczka suszonych warzyw (suszona włoszczyznę firmy Kucharek)

  •  1 łyżka prażonej cebulki,

  •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

  •  1 łyżeczka posiekanego lubczyku (ew. suszonego w proszku),

  •  2 łyżeczki kurkumy (nadaje ona złotawy kolor),

  •  1/2 łyżeczki słodkiej papryki,

  •  1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia i poszatkowania warzyw kilka dni wcześniej w tym nać pietruszki oraz lubczyk. Układamy na płaskim naczyniu i pozostawiamy do wysuszenia.Mieszankę suszonych warzyw oraz prażoną cebulę mielimy. Możemy zrobić to za pomocą młynka do kawy lub blendera. Do zmielonych warzyw dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie całość. Na koniec przekładamy do zamykanego naczynia i gotowe.

Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Rosół - Przepis na tradycyjną, polską zupę na kanale Tomek Lach na platformie YouTube

Źródło: tygryski-to-lubia.blogspot.com/

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >
Czosnek w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na czosnek marynowany w ziołach ze słoika

Czytaj więcej >