Rozgrzewające flaki z imbirem i czosnkiem
Flaczki dzielą mieszkańców Polski na fanów oraz zagorzałych przeciwników tej zupy - mało które danie wywołuje aż tyle emocji. Podczas gotowania flaczków należy pamiętać o doprawieniu ich startym na tarce świeżym imbirem. Korzenna przyprawa zakryje ewentualny nieprzyjemny smak flaków, a przy okazji nada zupie rozgrzewających właściwości.
W dzisiejszych czasach przygotowywanie flaczków jest zajęciem banalnie prosty i praktycznie niewymagającym od gotującego żadnej pracy. Dawniej należało same flaki uprzednio poddać żmudnej i pracochłonnej obróbce, aby w ogóle nadawały się do spożycia - a mimo wszystko i tak potrafiły mieć nieprzyjemny posmak.
Dlatego dodaje się do nich przyprawy o intensywnym aromacie, które zakrywają niedoskonałości flaków i czynią z nich pyszne danie. Jedną z najważniejszych jest świeży imbir, który odpowiada za ostry smak i rozgrzewające działanie flaczków.
Przepis na rozgrzewające flaki
Składniki:
-
0,5 kg flaków wołowych
-
4 cebule
-
3 marchewki
-
4 cm świeżego korzenia imbiru
-
4 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
3 łyżeczki majeranku
-
3 ziela angielskie
-
4 liście laurowe
-
pieprz
-
sól
Zacznij od przegotowania flaków kilkukrotnie w wodzie, po każdym gotowaniu zmieniając ją na czystą. Następnie zalej je finalną porcją wody, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i ugotuj do całkowitej miękkości, co może zająć kilka godzin.
Cebulę obierz ze skórki i drobno posiekaj. Wrzuć ją na gorącą patelnię z odrobiną oleju i smaż do zeszklenia. Czosnek i imbir obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach na pastę. Wrzuć pastę do cebuli razem z papryką słodką w proszku i ostrą, a także startą na tarce marchewką.
Po kilku minutach przełóż smażące się produkty do garnka z flaczkami, dopraw je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotuj flaczki przez 15 minut i podawaj - najlepiej tradycyjnie z dużą ilością świeżego chleba. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić domowy majonez. Ten tekst zdradza przepis na flaczki w wersji jarskiej.
Źródło zdjęcia: canva/Paolo74s, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnapolska