Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewające flaki z imbirem i czosnkiem
canva/ zbg2, Getty Images

Rozgrzewające flaki z imbirem i czosnkiem

3 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Flaczki dzielą mieszkańców Polski na fanów oraz zagorzałych przeciwników tej zupy - mało które danie wywołuje aż tyle emocji. Podczas gotowania flaczków należy pamiętać o doprawieniu ich startym na tarce świeżym imbirem. Korzenna przyprawa zakryje ewentualny nieprzyjemny smak flaków, a przy okazji nada zupie rozgrzewających właściwości.

W dzisiejszych czasach przygotowywanie flaczków jest zajęciem banalnie prosty i praktycznie niewymagającym od gotującego żadnej pracy. Dawniej należało same flaki uprzednio poddać żmudnej i pracochłonnej obróbce, aby w ogóle nadawały się do spożycia - a mimo wszystko i tak potrafiły mieć nieprzyjemny posmak.

Dlatego dodaje się do nich przyprawy o intensywnym aromacie, które zakrywają niedoskonałości flaków i czynią z nich pyszne danie. Jedną z najważniejszych jest świeży imbir, który odpowiada za ostry smak i rozgrzewające działanie flaczków.

Przepis na rozgrzewające flaki

Składniki:

  • 0,5 kg flaków wołowych

  • 4 cebule

  • 3 marchewki

  • 4 cm świeżego korzenia imbiru

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 3 łyżeczki majeranku

  • 3 ziela angielskie

  • 4 liście laurowe

  • pieprz

  • sól

Zacznij od przegotowania flaków kilkukrotnie w wodzie, po każdym gotowaniu zmieniając ją na czystą. Następnie zalej je finalną porcją wody, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i ugotuj do całkowitej miękkości, co może zająć kilka godzin.

Cebulę obierz ze skórki i drobno posiekaj. Wrzuć ją na gorącą patelnię z odrobiną oleju i smaż do zeszklenia. Czosnek i imbir obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach na pastę. Wrzuć pastę do cebuli razem z papryką słodką w proszku i ostrą, a także startą na tarce marchewką.

Po kilku minutach przełóż smażące się produkty do garnka z flaczkami, dopraw je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotuj flaczki przez 15 minut i podawaj - najlepiej tradycyjnie z dużą ilością świeżego chleba. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić domowy majonez. Ten tekst zdradza przepis na flaczki w wersji jarskiej.

Flaki

Źródło zdjęcia: canva/Paolo74s, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy