Rozpływający się w ustach pieczony boczek. Nigdy nie zapomnij o 2 dodatkach. Są gwarancją smaku
Zapomnij o kupnej wędlinie. Boczek pieczony jest o wiele smaczniejszym dodatkiem do pieczywa. Pachnie majerankiem i czosnkiem, kusząc wszystkich wokół. Co prawda jest nieco kaloryczny, ale jak zjesz 1-2 plasterki na kanapce, z pewnością Ci nie zaszkodzi.
Boczek pieczony zachwyca aromatem. Najlepszy efekt uzyskasz, kiedy upieczesz mięso w rękawie. Na 10 minut przed końcem pieczenia natnij folię. W ten sposób zyskasz chrupiącą, przyrumienioną skórkę. Boczek będzie o wiele smaczniejszy od kupnych wędlin.
Boczek pieczony marnowany w ziołach i przyprawach jest wyraźny w smaku, soczysty i bardzo aromatyczny. Boczek natrzyj czosnkiem, suszonym majerankiem i resztą przypraw i wstaw do lodówki na całą dobę.
Po tym czasie mięso będzie gotowe do pieczenia. Pamiętaj, żeby boczek wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Gdy ociepli się do temperatury pokojowej, po upieczeniu będzie miękki i soczysty.
Boczek pieczony w rękawie. Pyszny dodatek do kanapek
Składniki:
-
1,5 kg surowego boczku
-
główka czosnku
-
2 łyżeczki suszonego majeranku
-
łyżeczka papryki słodkiej
-
łyżeczka soli
-
łyżeczka pieprzu
-
2 łyżeczki musztardy
Jak przyrządzić boczek pieczony? Jest soczysty i bardzo aromatyczny
Do mniejszej miski wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek, wymieszaj. Czosnek pokrój w plasterki. Mieszanką przypraw i czosnkiem natrzyj mięso, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie boczek wyjmij z lodówki.
Natrzyj musztardą i odstaw, żeby mięso ogrzało się do temperatury pokojowej. Boczek włóż do rękawa do pieczenia, nakłuj delikatnie folię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 50 minut. Następnie rozetnij rękaw i dopiekaj jeszcze 10 minut.
Przygotuj również soczystego kurczaka z piekarnika oraz karkówkę pieczoną w kiszonej kapuście. Dania zachwycają smakiem i aromatem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety mielone zrobisz nawet z chudego mięsa. 1 dodatek Ci w tym pomoże
-
Babka śledziowa. Niezwykły, wytrawny specjał. Na Wigilię i post jak znalazł
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama